Fandové zazářili, hráči propadli

Na finálovém turnaji European Trophy obsadili jihočeští hokejisté osmou příčku. V Rakousku prohráli všechny tři zápasy.

Přes dvě stě fanoušků, čtyři plné autobusy, desítky osobních aut. A šest bubnů. Tato čísla charakterizují účast jihočeských fanoušků na finálovém turnaji European Trophy, který se odehrál ve Vídni a Salzburgu. Do bojů tam zasáhl českobudějovický HC Mountfield. Na začátek hokejisty čekal zápas s finským celkem Jokerit Helsinky, a to 16. prosince.

První budějovičtí nedočkavci a zároveň účastníci výjezdu se před branami Budvar arény scházeli už před jedenáctou hodinou dopolední. Směr Vídeň nabraly čtyři plné autobusy fandů, kteří se těšili na mezinárodní srovnání.

„Žolíky, žolíky. Pohrajem si s žolíky,“ křičela parta fanoušků na jedné ze zastávek a narážela tak na jméno soupeřů z finského hlavního města.

Spolupráce s „Žolíky“

Do Vídně početná skupina českobudějovických příznivců přicestovala zhruba hodinu před začátkem utkání. A už před úvodním hvizdem o sobě dávali čeští kotelníci pořádně vědět. Spolu s příznivci Jokeritu vytvářeli v malé, ale moderní a útulné hale, prvotřídní hokejovou atmosféru. Za tu by se nemusel stydět jakýkoliv celek při vypjatých zápasech play-off .

Tempo od začátku utkání určovali Žolíci z Helsinek. I když první dvacetiminutovka vypadala na vyrovnanou partii, pak začali hokejisté Mountfi eldu kupit jednu chybu za druhou a zkušení Finové toho využívali.

Zejména ve druhé třetině, kterou Žolíci jasně vyhráli v poměru 3:0. Celkově si Jihočeši z vídeňské haly odvezli příděl 7:2. I přes tento nepříznivý výsledek čeští sportovní příznivci své fandění nezabalili a dál si užívali nevšedního zápasu. Za to jim ihned po zápase vysekl poklonu trenér Budějovic František Výborný.

„Hrozně rád bych fandům poděkoval, protože byli skvělí. I za tak nepříznivého stavu na nás nepískali. To beru jako férové gesto k hráčům,“ vyjádřil se Výborný.

Nepadali po hubách

Svůj postřeh k utkání s finským celkem připojil i brankář týmu Jakub Kovář, který po pěti gólech pustil do brány svého mladšího kolegu Pavla Kantora. „Nervózní jsme nebyli. Možná to působilo, že jsme byli až moc v klidu a jeli jsme si jen zahrát, což je hrozná škoda. Už jenom kvůli tomu, kolik sem dorazilo lidí, jsme měli trochu více padat po hubách,“ smutnila jednička českobudějovického celku.

Po samotném zápasu se řada fanoušků vydala zpátky do autobusů. Někteří si přišli popovídat s hráči či si nechat podepsat finské hokejisty. Téměř hodinu po utkání už všichni mířili zase zpět do Českých Budějovic. I když jejich oblíbenci prohráli, nenašel se mezi dvěma stovkami fanoušků ani jeden, který by výletu do Vídně litoval.

Po pátečním zápasu s Jokeritem se Mountfield postavil známému soupeři z extraligy, a to Plzni. Ještě dvě minuty před závěrečnou sirénou vedli Jihočeši 4:2, ale utkání nakonec prohráli na nájezdy 4:5. Závěrečný boj na European Trophy přineslo utkání se švédskou Frölundou, které Českobudějovičtí rovněž prohráli. Tentokrát 4:2. Nakonec tak skončili hokejisté Mountfi eldu na celkovém osmém místě.