Fascinuje mě život Ježíše, říká řezbář

Jeho nejnovější betlémy jsou na výstavě v Itálii a v Praze. Devětadvacetiletý Roman Galek z Jindřichova Hradce už brzy začne vyřezávat další.

Práci se dřevem se věnuje více než patnáct let. Jiné než biblické motivy zpracovává Roman Galek málokdy. „Fascinuje mě celé to dění kolem Ježíše. Je to motiv, kterého se nelze nabažit. Zná ho každý,“ tvrdí amatérský řezbář. Na svého koníčka nedá dopustit, přestože mu zabírá prakticky všechen volný čas. Když vloni dodělával betlém z lipového dřeva, za který získal v soutěži stříbrný Nožík Tomáše Krýzy, tak ho na chvíli přestalo vyřezávání bavit.
„Měl jsem dát dvanácti andělům nad betlémem křídla. To jsem opravdu hodně zalitoval, že jsem se do tak velké věci pustil,“ směje se betlémář, který pracuje jako truhlář na pile.
Letos nechal svoje dláta tancovat na mnohem menším kusu. Zato si splnil jeden sen. Vyřezal betlém z ořechového dřeva.
„S lípou se pracuje lépe, ale je to na první pohled laciný materiál. Já chci, aby nebyl fantastický jen ten motiv, ale i to dřevo,“ vysvětluje.
Zatímco trojkřídlý několikametrový betlém z lípy měl zůstat v jindřichohradeckém muzeu, ten z ořešáku měl putovat rovnou na výstavu do pražské Betlémské kaple. Jenže organizátor výstavy Blahoslav Lukavec trval na tom, že musí dostat do Prahy i druhé dílo.
„Rozmlouval jsem mu to, je hodně těžký. Ale trval na svém,“ vysvětluje Galek, proč letos uvidí jeho betlémy Jindřichohradečané pouze v Praze nebo italském Salernu.
Mohlo by se zdát, že si řezbář kolem Vánoc může oddechnout. Opak je pravdou. Už teď ví Roman Galek, jak bude vypadat příští betlém. Bude klasický a použije na něj lipové dřevo.