FBI: Samořiditelná auta mohou být smrtelnou zbraní, usnadní ale sledování

Google Self Driving Car

Google Self Driving Car Zdroj: http://whqr.org

Podle amerického Federálního úřadu pro vyšetřování přinášejí samořiditelná vozidla zvýšená rizika. Auta by mohla být například zneužita teroristy pro odpálení bomb na dálku. Jako pozitivní fakt FBI naopak vidí snížení nehodovosti v ulicích a usnadnění sledování podezřelých osob. Vyplývá to ze zprávy, kterou si od americké agentury vyžádal a zveřejnil britský deník Guardian.

Mezi taková vozidla, v nichž FBI vidí strůjce revoluce motorového provozu, se počítá především prototyp nedávno představený společností Google. Ačkoli právě toto vozítko má rychlost omezenou na 40 kilometrů v hodině, může podle FBI během několika let naprosto změnit i průběh policejních honiček se zločinci.

Podle citací ze zprávy budou mít samořiditelná auta „vysoký vliv na to, jak mohou s vozidly operovat orgány činné ve vymáhání práva i jejich protivníci“. Jeden z černých scénářů amerických agentů představuje možnost ostřelování z jedoucího vozu, kde se nikdo nemusí zdržovat řízením a sledováním cesty.

Z varování se dají vycítit i obavy z toho, že by mohli například teroristé překonat bezpečnostní prvky vozidel, zvýšit jejich rychlost a „přinutit“ autonomní vozidla ignorovat předpisy, nebo je naplnit výbušninami a v podstatě tak z nich udělat „sebevražedné atentátníky“.

Neúnavní řidiči

To jde přesně proti tomu, co tvrdí propagátoři samořiditelných aut, kteří je prezentují jako „řidiče“ imunní proti únavě, agresivitě a nedbalostem. Obdobná pozitiva přiznává i zpráva FBI, podle níž bude „významně snížena k nehodám vedoucí rizika spojená s rozptylováním a špatným odhadem“ řidičů.

Pro FBI i policejní složky se pak díky následujícím generacím samořiditelných aut má zlepšit sledování podezřelých. Bude efektivnější a jednodušší i sledování cílů při jízdě.

„Algoritmy mohou kontrolovat vzdálenost hlídkového vozu od cíle, aby se zabránilo odhalení, nebo mohou hlídku na křižovatce poslat jiným směrem tak, aby se s cílem úspěšně potkaly opodál,“ píše se ve zprávě vytvořené agenty skupiny pro strategické otázkyv FBI.

Agentura zároveň věří, že podobná vozidla budou americkým Kongresem schválena pro použití veřejností během následujících pěti až sedmi let.