FBI varuje řidiče, jejich auta mohou být napadena hackery

FBI vydala prohlášení, ve kterém upozorňuje řidiče, že se jejich auta mohou stát terčem hackerů. Pomocí bezdrátových sítí pak mohou jednotlivá auta ovládat na dálku, dokonce je úplně zabrzdit.

Americký vyšetřovací orgán varoval řidiče před hrozbami ze strany hackerů. Vyzval je, ať jsou opatrní při nakupování příslušenství do automobilů, které vyžaduje připojení na internet. Právě taková zařízení se totiž mohou stát terčem útočníků, kteří pak mohou celé auto ovládat.

Že se nejedná o nerealistické hrozby, přesvědčil už loňský test v americkém městě St. Louis, který provedli dva bezpečnostní výzkumníci. Pomocí dálkového ovládání dokázali v autě měnit klimatizaci či stanice v autorádiu a nakonec i vozidlo podle potřeby zpomalovat.

„Moderní automobily často obsahují nové technologie, jejichž cílem je poskytnout například lepší bezpečnostní prvky, snížit spotřebu paliva nebo zvýšit celkové pohodlí. Zároveň je ale důležité, aby si řidiči a výrobci aut uvědomovali možná rizika,“ píše FBI ve své zprávě.

Federální úřad vyzval řidiče i výrobce, aby se vždy ubezpečili, že software v autech je aktualizovaný a zároveň byli opatrní při případných manipulacích, které by na něm prováděli. Řidiče také varoval, že útočníci mohou přes internet posílat falešné zprávy o aktualizacích systému, které do něj naopak stáhnou nebezpečný program.

Američtí řidiči, kteří mají podezření, že systémy jejich aut už byly napadeny, mají podle doporučení okamžitě kontaktovat FBI.