FBI zkoumá tajemné znaky na letadlech aerolinek Southwest

Znaky připomínající arabské písmo nebo arabské symboly se objevují na spodku trupů boeingů americké letecké společnosti Southwest Airlines. Záhady se chopili vyšetřovatelé FBI, kteří ale zatím řekli pouze to, že podivné graffiti samo o sobě nemá vliv na bezpečnost provozu letadel.

S informací přišel redaktor amerického rádia KNX 1070 Charles Feldman, který připomněl, že ten, kdo se dostane k letadlu tak blízko, že na něj může malovat, co chce, může na stroji provádět i jiné věci. Šlo o narážku na možnost teroristické akce.

Podle webové stránky Gawker.com nacházejí pracovníci Southwest Airlines podobné znaky už od února. Většina popsaných letadel létá z Los Angeles a znaky na jejich trupech jsou poměrně rafinované, protože se objevují jen v zadní části, která se zahřeje po spuštění pomocné jednotky před přistáním.

Čtětě také:

Letecká společnost považuje nápisy za vandalismus, ale vedle úřadu pro dopravní bezpečnost (TSA) se obrátila i na FBI, která vede také boj proti terorismu. Navzdory zapojení vyšetřujících agentů počet „tagů“ na letadlech jihozápadních aerolinek v poslední době dokonce vzrostl.

David Learmount, vydavatel magazínu Flightglobal se domnívá, že jde čistě o „vnitřní záležitost aeroliní. „Jestliže to trvá už od února a nic zlého se nestalo, nebude to nebezpečné. Půjde jen o obyčejné mazanice,“ řekl Learmount. „Graffiti umělce často motivují místa, která jim podobné aktivity zapovídají. Po celém světě jsou v tomto ohledu populární třeba dráhy. Možná se teď stanou středem pozornosti letiště a jejich majetek,“ dodal.