Festival dřeva kromě dřevorubecké show chystá i jarmark a hody

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Desátý ročník Festivalu dřeva nabídne v Ostravě kromě tradiční dřevorubecké show i jarmark řemesel, zvěřinové hody či koncerty skupiny Buty a Vašo Patejdla ze skupiny Elán. Akce se uskuteční 13. září v areálu Slezskoostravského hradu.

„Hlavním tahákem programu bude jistě závod sportovních dřevorubců. Jde o jediný závod v dřevorubeckém sportu v Moravskoslezském kraji. Zúčastní se ho nejlepší závodníci z Česka a reprezentační družstvo ČR, včetně úřadujícího vicemistra světa Martina Komárka z Milevska,“ uvedl pořadatel Radovan Buček.

Návštěvníci se mohou těšit na několik disciplín. Mezi nejsledovanější pravidelně patří Standing Block Chop. Jde v ní o přesekávání stojícího kmene o průměru 30 centimetrů. Simuluje kácení stromů. Závodník naseká blok nejdříve do poloviny z jedné strany, poté jej oběhne a doseká ze strany druhé.

Během festivalu bude úspěšný dřevorubec Komárek nejen soutěžit. Ve volných chvílích bude z kmene motorovou pilou vyřezávat sochu. Ještě před koncem akce bude vydražena. Získané peníze pořadatelé předají rodičům zdravotně postižené Julie Telnarové z Klimkovic. „Julii je 11 let. Má dětskou mozkovou obrnu, spastickou diparézu a zelený zákal na jednom oku. Peníze budou využity na dívčinu terapii v lázních,“ řekl Buček.

Ilustrační fotoIlustrační foto

Do doprovodného programu se zapojí kromě hudebníků i řemeslníci. Řezbáři představí umělecké a řemeslné zpracování dřeva, dřevěné hračky, nábytkové díly, soustružené misky, uzávěry na lahve a jiné výrobky. Své umění ukážou i košíkáři a drátenici. Přijede také metlař Tomáš Mácha ze Starého Zubří na Valašsku, který je držitelem rekordu zapsaného v České databance rekordů za vytvoření nejdelší metly.

Vstup na akci je zdarma. Informaci zájemci najdou na internetových stránkách www.festivaldreva.cz.