Festival nabídne Plzni jazzovou star

Už počtvrté zamíří do Plzně tento stále populárnější jazzový festival. V pátek na náměstí Republiky vystoupí celkem čtyři hudební formace.

Po vystoupeních v Praze a v Domažlicích se stane v pátek 16. července od 17 hodin plzeňské náměstí Republiky další zastávkou pátého ročníku mezinárodního jazzového festivalu Bohemia Jazz Fest, jehož „duchovním otcem“ se stal vynikající hudebník Rudy Linka.

„Tomu, že ve druhém roce trvání zavítal festival do Plzně, napomohla i spolupráce s plzeňským pivovarem. Ten akci výrazně podporuje a i díky němu mohou milovníci hudby vidět i slyšet špičkové hudebníky z celého světa. Na letošním festivalu zahrají v osmi městech Čech a Moravy celkem tělesa ze čtrnácti zemí světa,“ říká ředitel akce Rudy Linka.

V Plzni se představí nejprve mladí jazzmani z Dánska Lars Fiil's Quartet. Potom zahraje Johannes Enders Trio.

„Vystupovali už na našem prvním ročníku. V německém Jazz Podiu onich napsali, že lepší příběhy dnes snad nikdo jiný nevypráví,“ přestavuje Linka druhé seskupení, po kterém přijde na řadu Nor Hakon Kornstad.

„Je neuvěřitelné, co může saxofonista v samostatném vystoupení posluchačům nabídnout,“ dodává Rudy Linka. Zatímco v předchozích letech v rámci plzeňského koncertu festivalu Bohemia Jazz Fest patřili mezi největší hvězdy muži jako například zpěvák Kurt Elling, kytarista Mike Stern či basista John Pattitucci, letos to bude žena. Hlavní hvězdou plzeňského koncertu Bohemia Jazz Festu je nepochybně nejlepší polská jazzová zpěvačka současnosti Anna Maria Jopek.

„Přijíždí s velkou kapelou a posluchači se mají opravdu na co těšit. Na jejích nahrávkách nebo koncertech se podílely skutečné osobnosti jako například Richard Bona, Branford Marsalis, Christian McBride a v neposlední řadě kytarista Pat Metheny, který jí nejnovější nahrávku připravil, zaranžoval a kompletně pomohl nahrát,“ dodává a zve Rudy Linka, který Plzeň i touto formou podporuje v získání titulu Evropské hlavní město kultury 2015.