Fiat prý jedná o uvedení akcií Ferrari na burzu

Ferrari

Ferrari

Několik investičních bank v posledních týdnech oslovilo automobilku Fiat s návrhem, aby nabídla akcie legendární sportovní značky Ferrari na hongkongské burze, tvrdí zdroje agentury Reuters. Podle některých analytiků by IPO mohlo Ferrari ohodnotit až na 6,3 miliard dolarů (107 miliard korun). Nové finanční zdroje by skupině Fiat mohly pomoct splatit dluhy ve výši zhruba 7 miliard dolarů a zvýšit i hodnotu akcií celé firmy.

„Fiat se zatím pro IPO Ferrari nerozhodl, ale je jisté, že o tom s bankami jedná,“ řekl zdroj agentury Reuters, který nechtěl být jmenován. O možnosti vstoupit s Ferrari na burzu se prý už vedlo několik jednání, další jsou v plánu.

Mluvčí Fiatu spekulace odmítl komentovat a odkázal na slova šéfa Fiatu Sergia Marchionneho, který o možném IPO Ferrari řekl, že v této chvíli „není na stole“.

Hongkongská burza se v poslední době stala číslem jedna pro primární nabídky akcií. Nedávno tam svoji burzovní iniciaci podstoupily třeba italský módní dům Prada, kosmetická firma L'Occitane nebo výrobce zavazadel Samsonite.

Nabídka akcií Ferrari by byla také pro Hong Kong náplastí na to, že jí rivalská burza v Singapuru přetáhla pod svá křídla IPO vítěze anglické English Premier League Manchester United, jehož výnos se odhaduje na miliardu dolarů.

Průmyslová skupina Fiat se začátkem letošního roku rozdělila na dvě části. Výrobce osobních automobilů Fiat, který zahrnuje značky Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Ferrari či Maserati, se oddělil od producenta nákladních vozů a těžké techniky Fiat Industrial.

Předloni Fiat získal pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku. Svůj podíl poté několikrát zvýšil a nyní je již většinovým vlastníkem americké firmy.