FIFA chystá změny termínového kalendáře

Odpočine si? Dani Alves, hvězdný obránce FC
Barcelona a brazilský reprezentant, je nejvytíženějším hráčem v evropských klubech. V klubových soutěžích proběhal za minulou sezonu na trávníku přes 77 hodin

Odpočine si? Dani Alves, hvězdný obránce FC Barcelona a brazilský reprezentant, je nejvytíženějším hráčem v evropských klubech. V klubových soutěžích proběhal za minulou sezonu na trávníku přes 77 hodin Zdroj: profimedia.cz

Dlouholetý spor Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) a fotbalových klubů, především evropských, se zřejmě dočká vyřešení. FIFA na svém zasedání schválila změnu termínového kalendáře. Pokud návrh projde všemi administrativními procesy, od roku 2015 z termínového kalendáře reprezentačních týmů zmizí únorové a srpnové přípravné zápasy.

Mítink přesto bojkotovalo sdružení evropských klubů ECA, které dlouhodobě nesouhlasí s termínovým kalendářem, jejž FIFA sestavuje.

Klubům vadí hlavně termíny přípravných zápasů v únoru a srpnu. Tato klání podle nich neúměrně namáhají již tak přetížené hráče. Naposledy se tento problém řešil po předloňském mistrovství světa v Jihoafrické republice. Hráči nejlepších týmů tehdy působili na turnaji až do poloviny července. A už o měsíc později museli opět nastoupit k přípravným zápasům svých národních týmů. Mnoho fotbalistů toto přetížení odneslo zraněním. Svým mateřským klubům, které je platí, pak nebyli nějakou dobu k dispozici.

Nejvytíženejší hráči v sezoně 2010/2011Nejvytíženejší hráči v sezoně 2010/2011 | eurofotbal.cz

Nyní se zdá, že FIFA fotbalové kluby alespoň částečně vyslyšela. Na mítinku v Curychu jednala mimo jiné právě o podobě termínového kalendáře na období 2015–2018. A navrhuje, aby z něj zmizely únorové a srpnové termíny přípravných zápasů.

Během dvou let, tedy v období mezi evropským a světovým šampionátem, navrhuje FIFA devět termínů s prostorem pro dva zápasy. Celkem by tedy týmy odehrály 18 utkání. Ta by se mohla konat v březnu, září, říjnu a listopadu. V roce, kdy se nebude konat mistrovství světa ani Evropy, by bylo možné domluvit si utkání také v červnu.

FIFA zveřejnila ve svém prohlášení, že „nebude specifikovat, které termíny budou určené pro soutěžní, tedy kvalifikační zápasy, a které pro zápasy přípravné“. Záleží tedy na každém týmu, jak si svůj kalendář sestaví. Žádný zápas se ovšem nesmí konat mimo přesně vymezené termíny. Kromě toho FIFA rozhodla i o tom, že olympijské hry nezařadí na listinu svých oficiálních turnajů. Znamená to, že kluby nadále nebudou mít povinnost hráče na tento turnaj uvolnit.