FIFA: Na mistrovství se musí pít. Ať Brazilci změní zákon

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní fotbalová federace FIFA požaduje, aby Brazílie, která pořádá v roce 2014 světový šampionát, změnila zákon. Od roku 2003 totiž v zemi platí zákaz prodeje alkoholu při fotbalových zápasech. Toto opatření mělo zamezit násilí mezi skupinami fanoušků. Podle prohlášení FIFA ale musí Brazílie po dobu světového šampionátu tento zákaz zrušit.

„Alkoholické nápoje k mistrovství světa patří, takže tam prostě budou,“ prohlásil generální sekretář FIFA Jerome Valcke během inspekční cesty. „Odpusťte mi, pokud to zní arogantně, ale o tomto vyjednávat nehodláme,“ dodal. FIFA dále uvedla, že Brazílie během kandidatury věděla, že bude muset tento zákon změnit, a garantovala, že to udělá. Dva roky před šampionátem se však dosud legislativa nezměnila. Brazilská vláda chystá speciální zákon o mistrovství světa, brazilští zákonodárci o něm mají v blízké době hlasovat. Úprava týkající se alkoholu v něm ale chybí.

Podle Valckeho je ale pravděpodobné, že brzy dojde k dohodě. FIFA absolvovala minulý týden inspekční cestu do Brazílie, kde se setkala s organizačním výborem šampionátu, v němž nechybí ani bývalí brazilští fotbalisté Ronaldo a Romario, a rovněž s brazilským ministrem sportu. „Jsme blízko dohodě, je na čase ji podepsat,“ uvedl generální sekretář FIFA. Podle posledních zpráv by nový zákon měl začít platit v březnu. Pro Mezinárodní fotbalovou federaci je povolení prodeje alkoholu během světového šampionátu nezbytně nutné z ekonomického hlediska. Jedním z jejích hlavních sponzorů je totiž pivovar Budweiser.

FIFA již také oznámila, že z mistrovství světa v Brazílii očekává zisk 1,2 miliardy dolarů, což je nejvíce v historii světových šampionátů a téměř dvojnásobek zisku, jejž přinesl předchozí turnaj, který se konal přede dvěma roky v Jihoafrické republice. Celkem by příjmová strana rozpočtu brazilského šampionátu měla dosáhnout téměř 4,5 miliardy dolarů, výdajová zhruba tří miliard.

Alkoholické nápoje k mistrovství světa patří,
takže tam prostě budou, řekl generální sekretář FIFA Jerome ValckeAlkoholické nápoje k mistrovství světa patří, takže tam prostě budou, řekl generální sekretář FIFA Jerome Valcke | reutersAlkoholické nápoje k mistrovství světa patří, takže tam prostě budou, řekl generální sekretář FIFA Jerome Valcke

FIFA je frustrovaná

Podle korespondenta BBC vypadal generální sekretář FIFA Jerome Valcke na tiskové konferenci v Riu de Janeiro „frustrovaně z brazilských představitelů“. Spory s brazilskými organizátory se nevedou jen o alkohol, ale také třeba o zlevněné lístky pro studenty a seniory. Podle Valckeho je to poprvé, co nejsou dokončena všechna jednání ani pět let poté, co země získala právo pořádat světový šampionát.