Filip vystřílel Jihlavě semifinále

Jihlavskému hokejovému klubu se podařil zázrak. Za korunu si pořídil hráče, který vybojoval postup do semifinále letošního prvoligového playoff.

Za korunu toho v dnešní době moc nepořídíte. A pokud ano, většinou to nemá příliš valnou hodnotu. Čtyřicetiletého útočníka Martina Filipa si Dukla vyhlédla v krajské lize, konkrétně ve Vrchlabí, a smlouvu s ním uzavřela na jednu korunu.

„Už jsem vůbec nepočítal s tím, že bych si ještě mohl někdy zahrát první ligu. Pak to ale najednou přišlo, a zatím to funguje,“ usmívá se zkušený hokejista. „A že hraju za korunu? Kdybych si řekl, tak bychom se asi domluvili na lepších podmínkách, ale já chtěl hlavně ukázat, že jsem zatím pořád použitelný,“ vysvětluje.

Nechtěl skončit jen v pralesní lize

Ještě loni nastupoval ve druhé nejvyšší domácí soutěži pravidelně, jenže po sezoně Vrchlabí prodalo prvoligovou licenci a tamní A-tým musel začít pěkně od začátku – na krajské úrovni.

„Na podzim jsem sondoval, jestli by o mě někdo neměl zájem, protože se mi prostě nechtělo skončit jen v pralesní lize. Pořád jsem cítil, že by mi to ještě šlo. Jenže nic nepřicházelo, a tak jsem se s tím postupně smířil,“ prozrazuje Filip.

Až v půlce ledna se jeho ho kejový život začal obracet. „Zavolal mi trenér Dukly Petr Vlk a domluvili jsme se, že to zkusíme. No a ono to šlape,“ směje se.

A šlape to tak skvěle, že se zdá, jako by Filip z první ligy nikdy neodešel. Ba co víc, jako by koncem prosince neoslavil čtyřicáté narozeniny. Do jihlavského týmu zapadl bez sebemenších problémů a okamžitě se stal jedním z jeho nejlepších hráčů.

Trénink? Nestíhám, hlásí útočník Filip

„Z mojí strany žádný problém s přechodem z Vrchlabí do Jihlavy nebyl. Akorát kluci v Dukle byli trochu vyděšení, co tam dělá hráč z nějaký krajský ligy,“ popisuje svoje seznámení s novými spoluhráči.

Už po pár zápasech však vyděšení jihlavských hokejistů dostalo úplně jiný rozměr. Zjistili, že tenhle „veterán“ jim s přehledem stačí a dokonce je lepší než řada z nich.

„Ono to ale není o posbíraných bodech. Hokej je kolektivní hra, a pokud se týmu daří, dají se z něj vytáhnout i určité individuální věci,“ brání se přílišné chvále Filip.

V základní části stačil odehrát za Duklu čtyři zápasy, přičemž na konto si v nich připsal dohromady devět bodů za devět přihrávek!

Ve čtvrtfinále play-off pak narazila Jihlava na Hradec Králové, kde mimochodem v minulosti také nastupoval, a po dramatickém vývoji série se svěřenci trenéra Petra Vlka probojovali mezi čtveřici nejlepších prvoligových týmů. A vizitka Martina Filipa?

Budoucnost neřeší, hraje skoro každý den

Neskutečná! Tenhle hokejový matador z krajské ligy se stal nejproduktivnějším hráčem Dukly se třemi góly a třemi asistencemi, přičemž v posledním rozhodujícím duelu se trefil dvakrát a v podstatě zařídil svému týmu výhru 3:0.

„Jestli jsem už dostal nějakou nabídku na další sezonu? Ne, zatím ne. A ani to teď nějak neřeším. Když něco přijde, budu rád, když ne, tak se z toho nezblázním,“ odmítal spekulovat na téma budoucnost.

V zápasech, které zatím v Jihlavě odehrál, každopádně dokázal, že do starého železa ještě rozhodně nepatří. Nejenže sbírá body v dresu Dukly, ale dál bojuje také za Vrchlabí v krajské lize. „Hraju vlastně skoro každý den, ani na trénink nemám čas. Ale to nevadí, já stejně nikdy nebyl tréninkový typ. Teď jsem prostě maximálně spokojený,“ přesvědčuje Filip, hráč za jednu korunu.