Filmová recenze: Nový pohled na život astronautky

Snímek Proxima režisérky Alice Winocourové

Snímek Proxima režisérky Alice Winocourové Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Snímek Proxima režisérky Alice Winocourové
2
Fotogalerie

Většina filmů o astronautech se odehrává ve vesmíru a všímá si posádky na misi, vedené nejčastěji americkým kapitánem. I skupinu astronautů mířících do kosmu v novince Proxima vede Američan. Francouzsko-německé drama ovšem natočila Alice Winocourová, která s ním chtěla mimo jiné ukázat, že vesmírný program ve skutečnosti nevypadá jako v amerických filmech.

Celý snímek, který se nejdříve představil na akci Tady Vary a na konci července, vstoupí do široké distribuce, se proto odehrává na Zemi a podrobně sleduje všechny bolestivé přípravy, jež filmaři točili přímo na skutečných místech v Rusku a v Kazachstánu.

A hlavním hrdinou filmu není zmíněný americký kapitán s tváří Matta Dillona, ale jeho kolegyně Sarah, která si mnohem lépe uvědomuje, co musí pro svou vysněnou práci obětovat. Třeba čas strávený se sedmiletou dcerkou.

Proxima se vymyká dvěma aspekty. Pečlivě zrešeršovanou autenticitou, která divákovi napraví pohled na práci astronauta zkreslený všemi sci-fi. A zaměřením na ženu v „mužském“ prostředí, která trpí pocity viny, jež po mužích nikdo nevyžaduje.

Tyto málo vídané úhly pohledu film vydělují z průměru, spolu s nebývale zapáleným výkonem Evy Greenové v roli, která výrazně a přitom bez sloganů upozorňuje na rozdílné chápání role matky a otce.

Režisérka, scenáristka – a matka malé dcery – Winocourová, pro niž je Proxima třetím celovečerním filmem, do informativního pozorování vkládá trochu poetiky v zrcadlení příprav na opuštění Země a opuštění dítěte a procesu osamostatnění matky i dcery.

Důraz na detailní realismus a komplexnost ve filmu poněkud dusí drama a napětí. Winocourová kupodivu dost šetří i s emocemi – na to, že se jedná o film, v němž i malá holčička přemýšlí o smrti. Snímek někdy připomíná spíš dokument a poutá víc intelektuálně než citově.

Na druhou stranu jen málokdy se postavy ve filmech s vesmírnou tematikou chovají tak rozumně a profesionálně. Sarah je žena pochybující, ovšem nechybující. Muži v jejím okolí jí sice život neulehčují, zároveň ale dokážou poznat a uznat její kvality.

Proxima jde prostě stejně jako její hrdinka odhodlaně a metodicky za svým cílem, pro který se vzdává určitých citů. Její výlet do dálav, kam se ještě skoro nikdo nevydal, zaujme díky novotě a pečlivosti i tak.

Proxima
(drama, Francie, Německo, 107 minut)

Režie a scénář: Alice Winocourová 
Hrají: Eva Greenová, Zélie Boulantová, Matt Dillon, Lars Eidinger 
Hodnocení: 70 procent

Autorka je spolupracovnicí redakce