Firefox dlouhodobě ztrácí. Rok 2014 by měl být klíčový

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox

Už delší dobu se Mozille nedaří zastavit zmenšující se podíl mezi prohlížeči. Zlom by mohl přijít příští rok, kdy se projeví nedávno provedené změny. Na co budou vývojáři vsázet?

K tradičnímu bilancování na konci roku se přidala i Mozilla se svým Firefoxem. Rok 2013 byl pro celou společnost rokem velkých změn. Kromě zásadních změn v rámci firmy se dostal například ke slovu i prohlížeč pro Android, který se stal alespoň podle průměrného hodnocení v Play Store jedním z nejoblíbenějších prohlížečů. Zapomenut nesmíme ani na nový operační systém, který se v loňském roce poprvé podíval na chytré telefony – Firefox OS.

Firefox s novou tváří

K patnáctým narozeninám dostal letos Firefox nejeden dárek od vývojářů. Nejvýznamnější změnou, které si všimnou i méně pokročilý uživatelé je přechod na zbrusu nové prostředí. Dostalo jméno Australis a posouvá celkový vzhled k modernímu zjednodušení celkového vzhledu i jednotlivých nabídek.

Firefox se dočká větších tlačítek, jež mají usnadnit používání na dotykových displejích, mírně přeskládaného menu s nastavením a přibude i tlačítko Vpřed. Stejně tak se Firefox zbaví tradičního oranžového nastavení v levém horním rohu a vše se přiblíží jednoduchému prostředí Chromu.

Představení nového prostředí Australis na videu:

Ihned poté, co se Australis dostal do vývojářského „nočního“ kanálu a proběhly první setkání s uživateli, se na Mozillu začala snášet vlna kritiky. Podle odezvy uživatelů se nelíbí nové rozložení prvků, zrušení panelu s doplňky a především menší možnosti úpravy.

Zásadním zlomem bude verze 29, kdy se Australis dostane v podobně aktualizace i ke všem obyčejným uživatelům. Až tento okamžik ukáže, jak jsou uživatelé Firefoxu nakloněni změnám a zda se vydala Mozilla správným směrem. Verze 29 se do fáze Aurora, která je vždy o dvanáct týdnů napřed vůči stabilní verzi dostane 6. února. Přesný termín vydání této stabilní verze ještě není známý.

Čtěte celý článek na Živě.cz.