Firma Fujitsu vyrobila „chytrou hůl“ na pomoc seniorům

Seniorská hůl, ilustrační foto

Seniorská hůl, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Japonský technologický gigant, firma Fujitsu, se rozhodla uvést na trh další výrobek z kategorie „chytrých“. Jde o hůl se zabudovanou satelitní navigací, která má starším lidem nejen pomáhat najít správnou cestu, ale zároveň také sledovat jejich srdeční tep či tělesnou teplotu.

Pohyb člověka opírajícího se o hůl nazvanou Next Generation Cane je možné sledovat online, píše zpravodajský server BBC News. Zařízení je rovněž možné nastavit tak, aby vyslalo nouzový signál, jakmile má pocit, že majitel hole upadl.

Fujitsu předvedla prototyp hole na mezinárodním veletrhu mobilních komunikací v Barceloně. Její zařízení, které má pomoct starším lidem zůstat déle soběstační a mobilní, je vybavené řadou technologií a na hlavici má LED displej, na němž se objevují navigační pokyny. Pokud je třeba změnit směr, pak hůl začne vibrovat a rozsvítí se na ní šipka.

Údaje jsou z hole odesílány na připojený počítač, takže pečovatel nebo příbuzný může vidět místo, kde se dotyčný nachází, stejně jako další údaje včetně srdečního tepu. Pokud hůl zaznamená nepravidelný tep, může ihned kontaktovat záchrannou službu. Fujitsu zatím neuvedla, kdy hodlá hůl uvést na trh.