Firma vystřelí nebožtíky do kosmu. Umožní jejich sledování na Androidu

Oběžná dráha družice Fobos-Grunt

Oběžná dráha družice Fobos-Grunt Zdroj: sattrackcam.blogspot.com

Řady exotických startupů letos ve Spojených atátech rozšířil nový exemplář. Jmenuje se Elysium Space, vede jej bývalý inženýr NASA Thomas Civeit a předmětem podnikání je vypouštění lidských ostatků na oběžnou dráhu.

Není to úplná novinka – stejný servis nabízí i firma Celestis, ale Elysium vyšle kovovou schránku s prachem do vesmíru za pouhé dva tisíce dolarů. Firma jde zároveň s dobou, k dispozici je tedy i mobilní aplikace pro Android a v přípravě i verze pro iOS.

Aplikace umožní sledovat aktuální pozici kontejneru s urnami na displeji, takže lze s trochou nadsázky konstatovat, že se budou nebožtíci dívat na své blízké shůry při každém orbitálním přeletu. Pokud vás nabídka zaujala, první let je v plánu už příští léto a pozůstalí jsou zvaní ke startu.

Elysium Space vystřeluje popel nebožtíků do vesmíru, lze ho sledovat na Androidu.Elysium Space vystřeluje popel nebožtíků do vesmíru, lze ho sledovat na Androidu. | Elysium SpaceKontejner s urnami míjí pozůstalé na Zemi. Ti mohou sledovat jeho polohu na mobilní aplikaci

Kontejner vynese do kosmu některá z raket společně s dalšími komerčními satelity. Podle cílové oběžné dráhy pak bude stanovena i doba oběhu, než vše shoří v atmosféře. Elysium nicméně garantuje, že se bude jednat přinejmenším o několik měsíců a v ideálním případě pak roky.

Každý pozůstalý samozřejmě dostane dárkový certifikát a sledovací identifikační kód satelitu od NORAD (North American Aerospace Defense Command).

Článek vyšel na serveru Mobilmania.cz.