Fischer odvolal náměstka pro informatiku a dosadil manažera z IBM a Logiky

Jan Fischer (vlevo).

Jan Fischer (vlevo).

Nový ministr financí úřednické vlády Jan Fischer hned po svém nástupu do funkce vyměnil náměstka pro hospodaření s majetkem státu a informatiku. Tuto funkci bude nově zastávat Lubomír Toman, který, jak upozornila Česká pozice, dříve působil v českých pobočkách firem IBM a Logica, jež byly dodavateli projektu elektronické státní pokladny. Tu na úřadě koordinoval odvolaný náměstek Zdeněk Zajíček.

Ministerstvo financí o novém náměstkovi pro informatiku v oficiálním prohlášení informuje pouze krátce. Mezi jeho hlavní úkoly údajně bude patřit „analýza stavu IT projektů v rezortu, s důrazem na efektivitu výdajů uhrazených za IT projekty“. Projekt státní pokladny, který spadá právě pod rezort financí, se přitom buduje od roku 2008 a spolykal už několik miliard korun.

Nepolitický odborník

Hlavním dodavatelem státní pokladny je česká pobočka společnosti IBM, kde Lubomír Toman působil mezi v letech 2007 až 2009 na pozici manažera. Subdodavatelem IBM je pak v rámci státní pokladny právě Logica, v níž Toman působil opět na vysoké manažerské pozici od roku 2009 až do svého jmenování Fischerovým náměstkem. Jak podotýká Česká pozice, úřad v oficiálním prohlášení žádnou z těchto funkcí nezmiňuje a pouze uvádí, že Toman je „nepolitický odborník s mnohaletými zkušenostmi, který pracoval na manažerských pozicích ve významných mezinárodních společnostech“.

Státní pokladnu měl na ministerstvu financí, stejně jako další projekty elektronické státní správy a informatiky, na starost odvolaný Kalouskův náměstek Zdeněk Zajíček. Právě on byl aktivním prosazovatelem eGovermentu a výrazně se podílel na podpoře a realizaci Czech POINTu. A na jeho hlavu často padá kritika za doposud podivně funkční datové schránky.

Zajíček je zároveň výkonným místopředsedou Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost, která v rámci možností funguje nezávisle na vládě a má mimo jiné na starost budování strategie pro státní ICT. Radě se nedávno podařilo schválit strategické dokumenty, díky čemuž může zdejšího prostředí v této oblasti.

Bývalý premiér Petr Nečas v dubnu tohoto roku Zajíčkovi vypracovat materiál, který měl přinést nová pravidla do fungování státního IT, eGovermentu, způsobu financování ICT či nákupu hardwaru a softwaru. Nečas tehdy trefně pojmenoval zásadní problémy zdejší digitální agendy a Zajíček měl být předkladatelem nové koncepce.