Florbal. Mladý sport přitahuje mladé

Florbal je relativně malý a mladý sport. Mezi mládeží dnes velmi oblíbený.

V mládežnických kategoriích nemá v kraji konkurenci. Kdo? Florbalový oddíl Hurrican, pod jehož křídly aktuálně vyrůstá více než stovka karlovarských dětí. Na cestě za sportovními úspěchy je vedou především František Truhlář a Lukáš Grundler, trenéři s dlouholetými zkušenostmi a nejvyšším trenérským vzděláním. Od letošní sezony trénují v přípravce dokonce i pětiletá děvčata a chlapce.
„Pro nové děti je nejtěžší pohyb s hokejkou a vedení míčku s přihrávkou. A podle povahy i začlenění do kolektivu. I když platí, že čím mladší hráč, tím snadněji mezi ostatní zapadne,“ říká trenér mládeže Lukáš Grundler.
Mladí hurikáni trénují až třikrát týdně v tělocvičnách základní školy Konečná, 1. máje a AC Start. „Při tréninku se zaměřujeme i na jiné sporty, aby se tělo dítěte nefixovalo jen na jednu polohu. A také aby z hráčů vyrostli všestranní sportovci,“ upozorňuje trenér, podle kterého je smutné, když v některých sportech děti trénují pořád to samé, až je to v pubertě přestane bavit.
Děti z karlovarského florbalového oddílu Hurrican hrají ligové soutěže Karlovarského a Plzeňského kraje, junioři a dorostenci pak i celostátní ligy. A nejen to. Účastní se také velkých turnajů v Česku i v zahraničí. „Naši nejlepší hráči jsou podstatnou částí regionálních výběrů mládeže, nebo dokonce české reprezentace,“ upozorňuje Grundler na výsledky práce s mládeží.
Florbal vyplňuje veškerý volný čas oběma synům Ladislavy Horké. Starší Václav začal ve třetí třídě a dnes už válí v dorostu. Mladší Míra běhá za plastovým míčkem od první třídy. „Oba kluky florbal dost baví, i díky tomu, že trenéři Hurricanu to tam dobře vedou,“ říká Ladislava Horká s tím, že zápal obou synů pro florbal domácí peněženku příliš nestojí. „Prakticky potřebují jen sálovou obuv, hůl a míček,“ dodává.
A skutečně je to tak. Když v klubu přijmou nové dítě, stačí mu jen boty a oblečení. Florbalovou hůl mu trenéři půjčí a nechají ho, aby si tři týdny bezplatně vyzkoušel, co tento sport obnáší. Až když se rozhodne, že zůstane, začne si plnit běžné členské povinnosti, například platit příspěvky. Ty jsou u každé kategorie jiné. Florbal je rychlostním sportem, při kterém hráči namáhají nejvíce kotníky a páteř. Proto by podle lékařů měli hráči věnovat nejvíce pozornosti regeneraci těchto částí těla. O tom, jak v Karlových Varech kvete florbal, se mohou případní zájemci přesvědčit začátkem května na turnaji HDT Cup (www.hdtcup.cz).

FB Hurrican Karlovy Vary:

Náklady: roční členský příspěvek pro přípravky až starší žáky 3500 korun (žáci ZŠ Konečná a dojíždějící z Ostrova a větších vzdáleností 2500; možnost splátek). Dítě potřebuje jen obuv, tričko a kraťasy
Web: www.florbal.hdt.cz, e-mail: LukasGrundler.G16@email.cz