Fotbal je populární. A levný

Seriál týdeníku Sedmička představuje rodičům deset vybraných sportů pro jejich děti.

Začalo jaro a s ním i tisíce fotbalových zápasů. Od první ligy po okresní soutěže. Pravý čas zavítat na zelený pažit. Fotbal je nejpopulárnějším sportem na světě, Česko nevyjímaje.

Fotbal se hraje v každém městě a skoro v každé vesnici. Oblíbený je i mezi dětmi. Jaké jsou příležitosti jej hrát v polabských městech?

Kolínský fotbalový klub nabízí hned čtyři třídy přípravky. „Zájem o fotbal je u nás opravdu obrovský, přesto rádi další začátečníky přivítáme,“ tvrdí trenér jedné z kolínských přípravek René Volf.

Možností, jak začít s fotbalem právě v Kolíně, je několik. „Klub pořádá pravidelné nábory, dále je možné kontaktovat některého z trenérů mladších ročníků či přijít přímo na trénink,“ říká Volf.

Dětem v přípravkách je obyčejně šest až osm let, ale objeví se i mladší. Třeba čtyřletí. „Ale samozřejmě k nám mohou přijít i starší děti, které podle výkonnosti zařadíme do konkrétního týmu,” říká Volf.

Výbava začínajícího zájemce o kopanou, jejíž kolébkou byla na začátku devatenáctého století Anglie, zahrnuje kopačky, chrániče, trenýrky a tričko.

„Rodiče by ještě měli dětem pořídit v co nejranějším věku míč velikosti číslo čtyři,“ radí trenér René Volf. Celková výbava malého fotbalisty vyjde zhruba na třináct set korun. Za měsíční příspěvky pro hráče přípravky dají rodiče v Kolíně dvě stě korun.

Fotbal je finančně nenáročný. Nevýhodou pro rodiče, kteří zapíší své dítě do oddílu, mohou být utkání. Ve valné většině se totiž hrají o víkendu.

Stejně jako většina sportů je i fotbal pro děti zdravý. „Samotná hra dětem určitě prospívá, stejně jako jakýkoli jiný pohyb. Děti do dvanácti let by se však neměly příliš trénovat rychlost, sílu ani vytrvalost. Tréninkové dávky musejí odpovídat věku,“ tvrdí lékař Tomáš Müller.

SERVIS PRO ZAČÍNAJÍCÍ FOTBALISTY

Čáslav: FC Zenit Čáslav - www.fczenitcaslav.cz

Kolín: AFK Kolín - www.afkkolin.banda.cz; FK Kolín - www.fk-kolin.cz

Kutná Hora: Sparta Kutná Hora - www.spartakh.cz

Nymburk: SK Polaban Nymburk - www.polaban.cz.

Poděbrady: TJ Bohemia Poděbrady - telefon: 325 612 268. SK Slovan Poděbrady - telefon: 325 615 528