Fotbal v Kladně: ztráty a nálezy

Fotbalisté SK Kladno zahájili přípravu na druhou ligu. Trenéru Stanislavu Hejkalovi se hlásilo 19 hráčů.

Po sestupu z ligy Kladno dostalo licenci na druhou ligu a pomalu sčítá ztráty a nálezy. S penězi z městské kasy nemohou fotbalisté zatím počítat. Zastupitelé v úterý odmítli klubu poskytnout půjčku či dotaci ve výši zhruba deseti milionů korun na provoz.

Peníze budou chybět

„Je mi z toho nanic. Na vyhřívaný trávník nutný pro ligu nám město peníze nedalo, pak když jsme sestoupili, někteří slibovali, že nám radnice pomůže překlenout nejhorší období. Nic se nestalo,“ řekl krátce po zasedání zastupitelstva ředitel klubu Eduard Novák. „Klub nepředložil jeden z požadovaných dokumentů. Až tak učiní, svolá se mimořádné zastupitelstvo,“ vysvětlila rozhodnutí zastupitelka Blanka Bendlová.
Novák odmítá připustit, že by kvůli vzniklé situaci klub odstoupil z druhé ligy. „Budeme však druhou ligu hrát asi bez ambicí na postup. Když se nám v nejbližších týdnech podaří peníze sehnat, ambice samozřejmě přehodnotíme,“ konstatoval ředitel Novák.
Od mužstva odešel před letní přípravou trenér Stanislav Procházka a smlouvu jako hlavní trenér podepsal Stanislav Hejkal.

Hejkal odmítl Koubka

„Pro veřejnost jsem pořád ten viník, který dostal Kladno dolů. V Kladně jsem už dlouho, uvažoval jsem o změně prostředí. Dostal jsem nabídku od Baníku Ostrava, kde jsem měl dělat druhého asistenta Koubkovi a jako hlavní vést ostravské béčko. To mě hodně oslovovalo, ale nakonec jsme se dohodli s Kladnem,“ uvedl Hejkal.

Přijde Jiří Němec

Z managementu SK odešel trenér brankářů Filip Toncar, který bude trénovat brankáře v Mladé Boleslavi. „To je asi největší ztráta, rozjel brankářskou školu a jeho práce už nesla ovoce,“ přiznává Hejkal. Na jeho místo se Kladnu podařilo získat bývalé reprezentanty Petra Kostelníka a na post asistenta hlavního trenéra Jiřího Němce. Vicemistr Evropy dosud trénoval béčko dorostu Sparty Praha. „V úterý večer mně Jirka řekl, že k nám hned po dovolené, kterou má do sedmého července, nastoupí,“ potvrdil kuloární zprávy Eda Novák.

Rozhodne příprava

Změny ale nejsou jen ve vedení týmu, ale i v hráčském kádru. Tomáš Strnad odešel do Senice, Peter Mráz míří do Trnavy. Na cestě do stejného klubu je i Patrik Gross. Vít Beneš je v Jablonci, kde bude hrát stopera s Pavlem Drskem. „Dohodli jsme se, že nebudeme zveřejňovat finanční stránku kontraktu,“ řekl Novák. Z opor zůstávají Antonín Holub, Pavel Bartoš, Jan Procházka i Marcel Lička. „Po přípravných zápasech si s klubovým vedením stanovíme jasné cíle. Pokud se kádr podaří udržet, tak můžeme hrát nahoře,“ konstatoval Hejkal.