Fotbal? Zdraví ženy je přednější

Rodinné starosti přitáhly fotbalového brankáře Lukáše Palečka zpět na severní Moravu. Místo našel v brance druholigové Karviné.

Těžké životní období prožívá fotbalový brankář Lukáš Paleček. Letos v březnu jeho ženě Kristýně oznámili lékaři, že onemocněla leukémií.

Paleček, který do té doby chytal v druholigovém Mostu, začal situaci okamžitě řešit a rozhodl se vrátit na severní Moravu, aby byl blíže své milované ženě. Před sezonou podepsal dvouletý kontrakt s klubem z Karviné.

Jak jste spokojený v Karviné?

Zatím hodně. Jsem vděčný klubu za to, že se mnou podepsal smlouvu a já se mohl vrátit na Moravu za svojí ženou.

Jak se daří manželčina léčba?

Teď jsme ve stadiu čekání. Kristýna je po transplantaci kostní dřeně a čekáme, jestli se léčba chytí. Vhodného dárce jsme našli až v Americe.

Do Karviné jste přišel v roli brankářské dvojky. Hrálo to pro vás roli?

Ne, nevadilo mi to. Byl jsem rád, že mi vedení Mostu dalo zelenou k tomu, abych si mohl hledat jiné angažmá. Nakonec jsem se dohodl v Karviné a věděl jsem, do čeho jdu. Bylo mi jasné, že na brankářském postu chytá výborný Jakub Kafka.

Situace se ale obrátila a vy jste začal chytat pravidelně.

Jen díky tomu, že se Kafe zranil. Měl problémy s kolenem a trenér dal šanci mně. Začal jsem chytat a mužstvu se začalo dařit. Měli jsme sérii čtyř zápasů bez porážky, než jsme prohráli v Brně. Doufám, že v brance ještě chvilku vydržím.

Podle některých informací má mostecký klub finanční problémy. Zůstal byste na severu Čech, i kdyby bylo v rodině všechno v pořádku?

V Mostu jsem měl ještě rok platnou smlouvu, ale s finančními potížemi máte pravdu. Situace nebyla optimální. Město nechtělo s klubem spolupracovat a výplaty se někdy opozdily, takže je možné, že bych si i tak hledal jiné angažmá. V Mostu jsem strávil tři roky, na které budu dlouho vzpomínat. Bylo to povedené angažmá.

Méně povedené angažmá jste zažil před Mostem ve Vítkovicích. Co se stalo?

Do Vítkovic jsem šel s tím, že budu jednička. Ze začátku tomu tak bylo, ale pak jsem se nepohodl s trenérem Aloisem Grussmannem, který začal stavět mladého Tomáše Vaclíka. Moje místo bylo nakonec na tribuně. Vítkovice sice slibovaly, že mi seženou jiné angažmá, abych chytal, ale pořád se nic nedělo. Nakonec jsem odešel do Dolního Benešova, který se v třetí nejvyšší soutěži zachraňoval.

Zkusil jste si i nejvyšší soutěž v dresu Příbrami. Jak na toto angažmá vzpomínáte?

V Příbrami jsem strávil nejdelší část kariéry, ale mezi tyče jsem se pravidelně nedostal. Vždyš v kabině seděli brankáři jako Oldřich Pařízek, Radek Sňozík nebo Jakub Kafka. Na hřiště jsem se pak dostal díky tomu, že se všichni zranili. V lize jsem odchytal sedm utkání.

Splnil jste si tak fotbalový sen?

Určitě. Ne každý může říct, že chytal ligu. Svůj sen si ale plním pořád. Chtěl jsem být fotbalistou, a to se mi povedlo.

Je vám třicet let. Zatím jste si nezkusil zahraniční angažmá. To vás nelákalo?

Ne, že by nelákalo, ale prostě nepřišla nabídka. Nyní nevím, jestli bych nějakou nabídku přijal. Maximálně nějaký tým poblíž domova, takže leda v Polsku, kam jsem už měl jednou namířeno.

O co šlo?

Byl jsem na testech ve Wodzislavi. Odchytal jsem tam dva přípravné zápasy. Měl jsem před podpisem smlouvy, ale pořád se to protahovalo. Nakonec jsem zjistil, že jsem měl být součástí nějakého dalšího přestupu. Rychle jsem z toho vycouval.

Váš konkurent v brance Kafka také chytal v Polsku.

Bavili jsme se o tom. Jakub má docela dost kontaktů v Polsku. Uvidíme, jestli nakonec přece jenom nebudu mít na svém kontě zahraniční angažmá. To bych si přál. Momentálně to neřeším. Na prvním místě je zdraví mojí ženy.

LUKÁŠ PALEČEK (30)

* fotbalový brankář
* odchovanec severomoravského fotbalu

Kariéra:

2000 - Třinec
2001 - Baník Ostrava
2002 - 2005 - Příbram
2005 - 2006 - Prachatice
2006 - 2007 - Příbram
2007 - Vítkovice
2008 - 2011 - Most
od roku 2011 - Karviná