Fotbalisté Bohemians 1905 vyhráli u soudu letitý spor o název klubu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: bohemians.cz/Matak

Vrchní soud v Praze rozhodl, že název Bohemians smí mezi fotbalovými kluby využívat jen vršovický Bohemians 1905. Střížkovský celek Bohemians Praha se tak musí okamžitě přejmenovat. Rozhodnutí je pravomocné a definitivní.

Družstvo fanoušků Bohemians stojící za Bohemians 1905 vyhrálo soudní spor o název už v minulém roce u soudu prvního stupně. Bohemians Praha se proti tomu odvolali. Vrchní soud však ve středu zaslal klubům rozhodnutí o zamítnutí odvolání, jelikož bylo podané pozdě. Rozsudek zakazující střížkovskému klubu užívat v jakýchkoliv sportovních souvislostech název Bohemians tak nabyl právní moci a je nezvratný.

„Je to důležitý milník ve sporu tří Bohemek, ovšem jen další střípek do celé mozaiky. Je ale důležité, že jsme získali ochrannou známku,“ uvedl pro předseda Bohemians 1905 Dariusz Jakubowicz. „Ještě mohou nastat nějaké obstrukce, ale jen by se to zbytečně natahovalo,“ dodal.

Druholigový klub Bohemians Praha je tak nucen změnit název tak, aby neobsahoval slovo Bohemians. Pravděpodobně se vrátí k názvu Střížkov, což si žádají i fanoušci. Podle původního rozhodnutí soudu na to měl klub 60 dní. „Ovšem ty uplynuly během jednání o odvolání. Už jsme jim posílali několik výzev i na svaz a správci konkurzní podstaty, aby došlo ke změně názvu. Jen nám chyběl tento konečný verdikt,“ dodal Jakubowicz.

Spor o název Bohemians se táhne již téměř šest let od podání první žaloby. Tým Bohemians 1905 a jeho fanoušci požadovali vyplatit odškodné za to, že střížkovský tým od roku 2005 podle nich neoprávněně užívá název a logo s klokanem. Žalovaná strana poukazovala na to, že jméno a logo získala v roce 2005, kdy vršovický klub skončil v konkurzu.