Fotbalisté zahájili přípravu na sezonu

Prvoligový tým FK Mladá Boleslav začal trénovat na nadcházející ročník Gambrinus ligy. Ta letos startuje dřív.

Jediným nováčkem je zatím osmnáctiletý Australan Kerem Bulut, který přesvědčil středočeský klub o svých kvalitách při zimním testování. K týmu se ale připojil až nyní.
„Dohodli jsme se s ním už v zimě, ale dosud byl vázaný povinnostmi v mládežnických reprezentacích Austrálie. Podepsal dvouletou smlouvu s opcí,“ tvrdil sportovní ředitel FK Mladá Boleslav Zdeněk Kudela.

Posily zamíří do obrany

S prvoligovým týmem se budou nově připravovat talentovaní mladíci Jan Charuza a Daniel Dudka, kteří prošli mládežnickými výběry.
Po roční odmlce se připojil k áčku útočník Jakub Řezníček, jenž kvůli svému předchozímu hostování ve slovenském Ružomberoku mohl hrát na jaře jen za třetiligovou rezervu.
Z půlročního hostování ve Slavii se zase vrátil záložník Jan Kysela. „Předtím jsem moc nehrál, takže hostování pro mě bylo vysvobozením. Doufám, že mě nakoplo a v Mladé Boleslavi budu nyní podávat lepší výkony,“ řekl navrátilec Kysela.
Mladoboleslavské hráče nečekají žádné velké změny. Přípravné období zahájili v podobném složení, v jakém absolvovali jarní část uplynulého ročníku nejvyšší soutěže.
„Jednáme o posilách především do obrany, ale zatím není nic jisté. Mohli by přijít dva noví hráči,“ řekl trenér Karel Stanner.

Odchází Tafat a Poláček

Opačným směrem do pražského klubu zamířil útočník Libor Tafat, který na jaře hostoval naopak v Boleslavi.
Bílo-modrý dres už také neoblékne záložník Tomáš Poláček, který přišel do týmu v červenci roku 2006. Jeho přestup ze Sparty stál klub kolem patnácti milionů korun, ale nyní se s jeho vedením nedohodl na prodloužení kontraktu.
„Pro Boleslav odvedl dobrou práci, ale rozhodl se jít jinou cestou a už v zimě chtěl zamířit do zahraničí. Pokud nyní odejde do ciziny, bude to bez finanční náhrady. Jestliže zůstane v Česku, nějaké odstupné dostaneme,“ vysvětlil Kudela.

Trénují individuálně

Hostování v různých klubech skončilo Josefu Kubáskovi, Radimu Nečasovi, Petru Machovi a Jaroslavu Ditrichovi. K týmu se však nepřipojili.
„Budou se připravovat individuálně v Mladé Boleslavi pod vedením trenéra béčka Josefa Hlouška. Nečasovi a Kubáskovi jsme doporučili, ať si najdou jiné angažmá. Mach s Dittrichem nejsou zdravotně v pořádku, takže to budeme řešit později, ale předpokládáme, že také odejdou,“ řekl Kudela.
Spekulovalo se i o možném odchodu královéhradecké dvojice Adrian Rolko – Marek Kulič, jejichž mateřský klub postoupil do nejvyšší soutěže. K přestupům se ale momentálně neschyluje.

Přestup Kuliče? Jen fáma

„Žádná jednání doposud neproběhla,“ podotkl Stanner.
„Zůstávám v Boleslavi,“ potvrdil také sám Kulič.
Podobně jako dalších dvacet hráčů oba v pondělí zahájili přípravu v Mladé Boleslavi. Tým měl dopoledne na programu utkání mladých proti starším, které skončilo remízou 3:3. Tento první trénink neabsolvoval francouzský záložník Ludovic Sylvestre, jenž se k fotbalistům připojil až o několik dní později.
To už byli jeho spoluhráči na kondičním soustředění v Lázních Bělohrad, kam odcestovali ještě v pondělí a vrací se v pátek.
První přípravné utkání tým odehraje v domácím prostředí ve středu 16. června od pěti hodin odpoledne proti Kladnu. Další herní zkouškou bude turnaj v Čelákovicích za účasti čtyř prvoligových týmů.
Potom hráče čeká ještě dvoutýdenní zahraniční herní kemp v rakouském Kaprunu.
Gambrinus liga startuje netradičně už 17. července. „Je to dobře. Bude se hrát za hezkého počasí a ne v zimě,“ dodal útočník Kulič.