Fotbaloví rozhodčí kritizují pamětní olympijskou minci s ofsajdem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 24.media.tumblr.com

Pamětní mince k příležitosti letních olympijských her v Londýně, na kterých je zobrazen hráč v ofsajdu, se staly terčem kritiky fotbalových rozhodčích. Podle sudích je na nich pravidlo vysvětleno špatně a navíc je použit i jeho zastaralý výklad.

Na padesátipencové minci je vyobrazen fotbalista, který může přihrát dvěma spoluhráčům, z nichž jeden je v ofsajdu. „Bohužel jde o zastaralý výklad,“ citoval deník Guardian Mala Daviese z anglické asociace rozhodčích. „Je dobře, že se snaží vysvětlit pravidlo širšímu publiku a navíc mince vypadají pěkně, ale bohužel tím lidi jen víc zmatou,“ dodal.

Pravidlo o ofsajdu doznalo významných změn v roce 1995, kdy bylo rozhodnuto, že „samotné postavení v ofsajdu není prohřešek proti pravidlům“. Hra se má přerušit pouze ve chvíli, kdy se fotbalista v ofsajdu zapojí do hry a právě to mince podle kritiků ukazuje špatně.

Autor vítězného designu Neil Wolfson, jehož nápad vyhrál v konkurenci 30 tisíc návrhů, se kritice brání. „Nikde na minci není napsáno, že hráč v ofsajdu porušuje pravidla,“ uvedl. „Navíc na minci je omezený prostor, takže bylo nemožné zachytit nejmenší detaily pravidla o ofsajdu,“ dodal.