Fotbalový B tým Zlína bojuje o postup

Výkony fotbalového A týmu Zlína kopíruje i juniorka. Loni oba celky sestoupily o soutěž níž, teď se rvou o návrat.

Na sklonku minulé sezony se poroučel z první do druhé ligy celek Tescomy Zlín a doprovázel ho B tým. Ten opouštěl Moravskoslezskou fotbalovou ligu a mířil do divize. Po podzimu sdílí obě mužstva znovu stejný osud a bojují o postup. Juniorka má po polovině sezony výbornou výchozí pozici na čele tabulky. „Třetí liga by mužstvu slušela. Věřím, že ji vybojujeme zpátky,“ říká trenér týmu Marek Kalivoda.

Po půlce sezony můžete být spokojeni. Máme to rozjeté dobře, ale jsme pořád jen v polovině. Před námi je jarní část sezony a bodové odstupy před týmy, které jsou za námi, jsou velmi malé. Nemůžeme přehnaně jásat.

Jak velký výkonnostní rozdíl je mezi třetí ligou a divizí? Hrajeme skoro ve stejné sestavě, v níž jsme se minulou sezonu zachraňovali, takže rozdíl mezi soutěžemi je znát. Na druhou stranu v divizi hraje dost zkušených borců, kteří prošli vyššími soutěžemi. Beru to ale především z pozitivní strany – kluci mají v nižší soutěži víc času, aby upevnili své fotbalové návyky, hlavně v útočné činnosti. Snad se nám to docela daří. Během podzimu tým nastřílel osmatřicet gólů a byl nejproduktivnější v celé soutěži.

Juniorka je odrazovým můstkem do A týmu. Mají vaši svěřenci na to, aby se tam trvale prosazovali? V úvodu sezony došlo k radikální změně. Spojili jsme tréninky áčka s béčkem a vytvořili velké mužstvo, které spolu sedí i v kabině. Tomu odpovídaly sestavy. Většinou hráli kluci, kteří mají zkušenosti s vyšší soutěží. Když na sobě budou dál tvrdě pracovat, mohou se prosadit. To platí i o hráčích, kteří přišli do týmu z dorostu.

Vyrůstá ve Zlíně nový talent jako třeba Vidlička, Čelůstka nebo Koubský? Když zazní tato jména, každý vytuší, že dodáváme do vyšších soutěží obránce. Zlín je tím známý. Teď bychom rádi vychovali kvalitního útočníka. Zatím je ale předčasné mluvit o konkrétních jménech, i když potenciál tu je.

Vystřídali jste tři domácí hřiště. Kromě Letné jste hráli v Luhačovicích a na Vršavě. Není to handicap? Není, protože doma, ať už to bylo kdekoli, jsme neprohráli. Na jaře to bude s domácím prostředím podobné. Začneme v Luhačovicích a pak se vrátíme do Zlína.

Asi máte jednoznačný cíl – postup zpět do třetí ligy. Bylo by alibistické říkat něco jiného. Pokud mužstvo zůstane pohromadě a vyhnou se nám zranění, budeme se o první příčku rvát.