Francie vyšetřuje Apple, nelíbí se jí dohody s operátory

Nový iPhone 5S

Nový iPhone 5S Zdroj: CTK/AP

Apple nemá v Evropě na růžích ustláno, jeho aktivity letos začalo zkoumat už několik úřadů. Nyní se k nim připojili i francouzští vyšetřovatelé. Úředníkům ministerstva financí se nelíbí smlouvy amerického výrobce s místními mobilními operátory.

Podnikání Applu vzbuzuje pozornost evropských institucí už více než rok. Kvůli podezření z daňových úniků chystá Evropská unie nová pravidla pro zveřejňování daní zaplacených v jednotlivých členských státech, Brusel také už od května zkoumá, zda Apple nevnutil evropským mobilním operátorům nevýhodné distributorské smlouvy, které je nutí potlačovat konkurenty Applu, pokud chtějí prodávat telefony iPhone.

Právě na toto podezření se zaměřili i Francouzi. Kauza je prý součástí většího vyšetřování vztahů mezi operátory a výrobci mobilních telefonů, tvrdí zdroje deníku Wall Street Journal. „Pro operátory se mobilní telefony staly jedním z jejich největších výdajů,“ uvedl jeden z nich. Apple operátory tlačí do nevýhodných podmínek a ti si nemohou dovolit odmítnout, protože jinak by nemohli nabízet populární iPhone.

Apple a francouzské úřady odmítly informace deníku komentovat. Strážci hospodářské soutěže v Paříži ale už Apple vyšetřují ve dvou dalších případech. Na začátku léta podnikla francouzská policie razii v kancelářích místní pobočky Applu, kde hledala důkazy o porušování hospodářské soutěže pro prodeji přístrojů od Applu.

Paříž se také zaměřila na internetové obchody s mobilními aplikacemi, které provozují Google, Apple a další firmy. Úřady nyní zvažují, zda zahájí vyšetřování proti konkrétní společnosti či se pokusí prosadit nová pravidla, kterými by se muselo řídit celé odvětví.