Francouzi chtějí mlsnými jazyky oživit památky

Interiér resturace Erika Frechona v budově nádraží Saint Lazare

Interiér resturace Erika Frechona v budově nádraží Saint Lazare Zdroj: Profimedia.cz

Velký podlouhlý bar, pěkný nábytek a především vynikající kuchyně: Lazare je opravdový restaurant v opravdovém nádraží. Otevřeno má od 9. září v přízemí pařížského nádraží Saint-Lazare. Za gastronomický zážitek na místě, jímž projde tolik lidí, vděčíme šéfkuchaři Eriku Frechonovi, vyznamenanému třemi michelinskými hvězdičkami, píše francouzský deník Le Monde.

Významní šéfkuchaři jsou dnes vyhledáváni, aby oživili tyto prostory, kde byl zákazník dříve považován spíše za dojnou krávu než náročného spotřebitele. Pařížské nádraží bylo první, které nabídlo vysoce kvalitní kuchyni, ale v gastronomickou destinaci se mění i další kulturní památky. Yannick Alléno bude vařit od listopadu v paláci Brongniart na náměstí Burzy. Restaurant Monsieur Bleu otevřený od dubna vdechl nový život Tokijskému paláci u Seiny.

V Marseille svěřilo Muzeum evropských a středomořských civilizací otevřené letos v létě čtyři prostory restauraci s tříhvězdičkovým šéfkuchařem Géraldem Passédatem. A budoucí muzeum Pierra Soulagese v Rodezu si zajistilo služby šéfkuchařů Sébastiena a Michela Brasových, rovněž vyznamenaných třemi michelinskými hvězdičkami. Vzniká otázka, zda pak tyto restauranty nebudou vyhledávanější než místa, jimž mají sloužit.

Interiér resturace Erika Frechona v budově nádraží Saint LazareInteriér resturace Erika Frechona v budově nádraží Saint Lazare | Profimedia.czInteriér resturace Erika Frechona v budově nádraží Saint Lazare

Sen o sendviči se šunkou

Eric Frechon může počítat s nějakými 450 tisíci cestujícími, kteří nádražím denně projdou. Doufá však také, že přiláká další zákazníky. Jeden vchod je z ulice, druhý zevnitř nádraží, naproti pohyblivým schodům, jimiž se cestující dostávají k vlakům. Restaurant je tak jakýmsi spojovníkem mezi městem a terminálem.

„Šéfkuchař poctěný michelinskými hvězdičkami na nádraží, to není žádná běžná věc. Je to výzva, kterou jsem přijal,“ říká Frechon. Na jídelníčku jsou klasická jídla, jako jsou steaky (u Lazara se nepodávají žádné hamburgery), masové knedlíčky, uzeniny či domácí pečivo. „Chtěl jsem vařit dobré věci s využitím sezónních potravin, které by nebyly příliš drahé,“ vysvětluje šéfkuchař. Jeho sen: nabízet nejlepší jambon-beurre (sendvič s máslem a šunkou, nejrozšířenější jídlo ve Francii) v Paříži. Je to odvážný cíl na místech, kde je stále ještě živá vzpomínka na takzvaný sendvič SNCF (francouzských státních drah).

„Chtěli jsme v těchto místech zřídit kvalitní restauraci,“ vysvětluje Rachel Picardová, generální ředitelka sekce SNCF, která má na starosti nádraží. „Měli jsme štěstí, že se do tohoto dobrodružství chtěl pustit zrovna Eric Frechon. V posledních deseti letech dochází na nádražích k velkým změnám. Jsou renovována, aby se stala reálným místem života ve městě, a restaurace jsou v nich klíčovým prvkem. Pro image nádraží to má obrovský význam,“ dodává.

Pár desítek metrů od Saint-Lazare se chystá otevřít restaurant v bývalém paláci Burzy z roku 1825 šéfkuchař Yannick Alléno. „V těchto budovách je tolik energie! Pro kuchaře to je možnost, jak Pařížanům zpřístupnit tyto historické lokality s menu za 28 eur,“ asi 700 Kč, říká.