Francouzské včelaře vyděsil modrý a zelený med včel

Včely vyrobily med v barvě modré, zelené i s nádechem fialové.

Včely vyrobily med v barvě modré, zelené i s nádechem fialové. Zdroj: Profimedia

Včelaři ze severovýchodní Francie jsou znepokojeni faktem, že jejich včely jim začaly produkovat med v poněkud nepřirozených barvách.

Ačkoli může mít přírodní med celou škálu barev od bílé přes žlutou až po tmavě hnědou, produkce modrého a zeleného medu byla i pro zkušené včelaře novinkou.

Ukázalo se, že za podivným zbarvením medu zřejmě stojí nedaleká bioplynová stanice. Ta zpracovává i sladký odpad jedné velké čokoládovny. Včely si tak zřejmě našly sladké zbytky cukrovinek M&Ms, které se vyrábějí v zářivých barvách.

Provozovatel bioplynové stanice této situace lituje. Již zavedl takové postupy, aby propříště včelám kradoucím odpadní cukr zabránil v jejich počínání. „Objevili jsme problém ve stejnou dobu jako včelaři,“ řekl agentuře Reuters mluvčí společnosti Philippe Meinrad.

Modrý med považují včelaři za neprodejný. V posledních letech dochází k úbytku včelstev. Odhaduje se, že v průběhu posledních 50 let, se populace včely medonosné zmenšila zhruba o polovinu. Vědci varují, že se tak děje především vinou mizející různorodosti rostlin. Experti již v minulosti upozorňovali na to, že včely, které se živí pylem z různých druhů rostlin, mají odolnější imunitní systém.