Francouzští vědci objevili největší virus, který pochází z moře

Virus

Virus

Francouzští vědci objevili obří virus, který překonává všechny dosavadní velikostní rekordy. Jde také o vůbec první virus pocházející z moře. Jak informovala agentura AFP, byl nalezen na pobřeží Chile.

Virus, který dostal vědecký název megavirus chilensis (volně přeloženo: obří virus nebo megavirus chilský), je ještě větší a geneticky členitější než jeho „bratranec“ mimivirus, jemuž se vědci dostali na stopu v roce 2003.

Gigantický virus má více než tisícovku genů a svým vybavením překonává již mnohé bakterie, které jinak bývají o řád větší. Oproti mimiviru je megavirus chilensis větší o 15 procent. Společných mají podle Jeana-Michela Claverieho z francouzského Národního centra vědeckého výzkumu (CNRS) 594 genů.

Spolu by mohli tvořit novou čeleď takzvaných megavirů, které by disponovaly genomem s obsahem větším než milion párů bází, jednotek genomu. Pro srovnání, lidský genom obsahuje zhruba tři miliardy párů bází.

Zatím není podle vědců zřejmé, v jakém organismu nově objevený virus působí. Patrně ale není nebezpečný pro lidi. Analýza genomu mohutného viru potvrdila dřívější hypotézu vědců, že pocházejí z genomu starodávné, tak zvané eukaryotické buňky, která tvoří i základ mnohobuněčných organizmů, tedy včetně rostlin a živočichů.