Gangnam Style má silného vyzyvatele. Říká se mu Harlem Shake

Harlem Shake

Harlem Shake

Pokud byl hlavním trendem druhé poloviny loňského roku na YouTube PSY a jeho skladba Gangnam Style, která se dočkala miliardy diváků a tisíců parodovaných verzí, začátek roku patří novému videomemu Harlem Shake.

Harlem Shake je skladba od amerického DJ Baauera, ale v tomto případě nejde tak ani o celou píseň a osobu interpreta, ale o vlnu tanečníků, kteří divoce tancují na část písně.

Toto video spustilo lavinu:

Vše začalo klipem australských skateboardistů The Sunny Coast Skate, kteří natočili 31 sekund dlouhé video, kde nejprve na motivy skladby poskakuje jeden člen, přičemž v druhé části se připojí zbytek a doslova šílí do rytmu. Úkolem je dělat několik sekund ty nejdivočejší možné pohyby v nejšílenějších polohách.

Komunita si všimla chytlavé rytmiky a nápadu a v následujících dnech se začal plnit web nahrávkami dalších skupin, přičemž v polovině února se každý den na YouTube objevilo až několik tisíc nových klipů.

Zatím nejúspěšnější verze s 25 miliony diváků

Aktualizováno: původní rekordní video bylo zablokováno z důvodu autorských práv. Existuje v dalších kopiích, které už ovšem neaspirují na rekord:

Dnes je nejúspěšnější Harlem Shake od vojáků norské armády. Na YouTube jej nahráli teprve 10. února, klip už má ale 25 milionů zhlédnutí.

Fenoménu si všiml i samotný Google, který v polovině února odhadnul počet verzí na 40 tisíc s celkovým počtem zhlédnutí 175 milionů. Dnes už to ale budou opět jiná čísla.

V podání zaměstnanců Googlu

A nakonec z kanceláře…

Analytici: Fenomén Gangnam Style ilustruje i globální změny