Gastrofest– s královnou marmelád i s menu z Titaniku

Z gurmánského festivalu Gastrofest (rok 2011)

Z gurmánského festivalu Gastrofest (rok 2011) Zdroj: CTK

Přes 400 kuchařů představí své umění na Mezinárodním gastronomickém festivalu Gastrofest. Jeho 17. ročník se bude konat na českobudějovickém výstavišti od 7. do 9. listopadu. V gastronomické show mohou návštěvníci sledovat kuchařské špičky z více než 30 zemí, ochutnávat mohou v celkem 90 improvizovaných restauracích. Nachystána je řada soutěží a pokusů o rekord a také výstava s jídelním lístkem z Titaniku, informovali dnes novináře pořadatelé.

„Česká kuchařská špička se představí ve čtvrtek a v pátek v prestižní soutěži v pavilonu T2. Soutěžním úkolem bude před zraky diváků připravit tříchodové menu vycházející z tradiční české kuchyně a sezony,“

Jako každý rok se stane Gastrofest místem pro vytvoření či pokoření některého z gastronomických rekordů. V předchozích letech návštěvníci obdivovali třeba rozhlednu z chodských koláčů či pyramidu ze švestkových knedlíků. Letos to bude největší obraz z českých buchet, největší betlém z chlebového těsta a také fotografie největšího počtu kuchařů na jednom místě.

Ochutnávka u „královny marmelád“

V pavilonu E5 je připraven čtvrtý ročník soutěže o nejlepší cukrářský a pekařský výrobek - Budějovické mlsání 2013 na téma Vánoce ve světě. Učňové budou vytvářet koláč a betlém a také dort a cukroví. Letošní téma přiblíží vánoční gastronomické tradice a motivy z různých zemí.

Ve visegrádském pavilonu E1 se opět zabydlí kuchaři z Maďarska, Polska, Slovenska a Česka a poprvé i ze Slovinska. Návštěvníky tam čeká zábava a pohoštění. Lidé budou moci ochutnat mimo jiné zvěřinové speciality z hotelu Alpská vyhlídka či marmelády „královny marmelád“ Blanky Milfaitové.

Festival loni navštívilo přes 17.000 lidí. Začíná ve čtvrtek v 10:00. Každý den trvá do 18:00. Základní vstupné je 100 korun.