GM je zpět na vrcholu, loni měla rekordní zisk

GM

GM Zdroj: profimedia.cz

Zisk největší automobilky světa General Motors za loňský rok vzrostl o 62 procent na 7,6 miliardy dolarů (146,6 miliardy korun). Celoroční zisk byl podle agentury AP nejvyšší ve 103leté historii firmy a překonal předchozí rekord z roku 1997, kdy firma vykázala zisk 6,7 miliardy dolarů. K růstu zisku přispěl vysoký prodej v USA a Číně. GM musela před více než dvěma lety zachránit před kolapsem americká vláda.

Příjmy se loni zvýšily o 11 procent na 150,3 miliardy USD. Agentura AP rovněž upozornila, že GM je nyní zcela rozdílnou firmou, než byla před bankrotem. Je menší, má nižší dluh a její dohoda s oborovým svazem UAW je méně nákladná. Sama firma na svých internetových stránkách o rekordním zisku nemluví a akcie společnosti před zahájením obchodování na burze v New Yorku klesaly.

Již v lednu GM uvedla, že její prodej loni stoupl o 7,6 procenta na více než devět milionů vozů. Získala tak zpět vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu. GM přišla o pozici světové jedničky v roce 2008, kdy ji na tomto postu vystřídal japonský konkurent Toyota Motor. Toyotu však loni těžce zasáhlo ničivé zemětřesení v Japonsku a rozsáhlé záplavy v Thajsku.

V samotném čtvrtém čtvrtletí zisk GM činil 500 milionů USD (9,7 miliardy korun), což bylo stejně jako ve srovnatelném období předchozího roku. Zisk na akcii se však snížil a zaostal za odhady analytiků kvůli slabšímu výkonu v zahraničí, který překonal i vysoký růst v severní Americe.

Zisk na akcii klesl na 28 centů z 31 centů předloni. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk až 39 centů na akcii. Příjmy se ve čtvrtletí zvýšily o tři procenta na 38 miliard USD.

Provozní zisk v Severní Americe ve čtvrtletí stoupl o téměř 88 procent. V Evropě a Jižní Americe však společnost vykázala provozní ztrátu, mimo jiné kvůli mimořádným nákladům na restrukturalizaci.

V letošním roce firma očekává zvýšení tržeb, její podíl na trhu však má zůstat na zhruba stejné úrovni jako loni. GM rovněž plánuje zvýšení cen automobilů.

GM v roce 2009 prošla bankrotovým režimem. Přežití a reorganizaci aktivit podniku tehdy umožnila rozsáhlá státní pomoc. Firma se poté vrátila k zisku a s jejími akciemi se začalo znovu obchodovat na burze. Americká vláda stále vlastní ve firmě 26,5 procenta akcií. S prodejem zatím vyčkává do doby, než se cena akcií dále zvýší.