GM přeruší výrobu Voltu, není o něj zájem

Chevrolet Volt

Chevrolet Volt Zdroj: profimedia.cz

Americká automobilka General Motors zastaví na pět týdnu výrobu svého elektrického vozu Chevrolet Volt. Poptávka po novém modelu je mnohem nižší, než firma čekala, a GM potřebuje snížit zásoby vozů.

Mluvčí automobilky Chris Lee uvedl, že výroba Voltu a jeho evropské verze Opel Ampera v továrně v Detroitu se zastaví od 19. března do 23. dubna. Zastavení výroby se dotkne 1300 zaměstnanců.

„Prodej Voltu se v únoru ve srovnání s lednem zvýšil, ale stále je potřeba mít v dobrém stavu úroveň zásob, proto podnikáme tuto akci,“ uvedl Lee.

Loni se prodalo 7671 vozů Chevrolet Volt. Automobilka přitom počítala s prodejem až 10 tisíc vozů. Chevrolet dodal, že minulý měsíc prodal 1023 Voltů, napsaly agentury AP a Reuters. Původně GM předpokládal, že letos se prodej zvýší na 35 tisíc až 45 tisíc vozů.

Volt je takzvaný plug-in hybrid, který je poháněn elektromotorem. Vedle toho má malý spalovací motor, který po vybití baterie vyrábí elektřinu pro další jízdu. Baterii Volt bude možné nabíjet z běžné elektrické sítě. Loni byl na detroitském autosalonu vyhlášen osobním automobilem roku a získal ocenění ekologický automobil roku v anketě časopisů Green Car Journal. V testu renomovaného měsíčníku Consumer Reports však dopadl velmi špatně.

Chevrolet Volt si v roce 2010 vyzkoušel i Barack ObamaChevrolet Volt si v roce 2010 vyzkoušel i Barack Obama|profimedia.czChevrolet Volt si v roce 2010 vyzkoušel i Barack Obama a dokonce prý uvažuje, že si ho koupí

Přesto ale Volt možná brzy získá významného zákazníka. Americký prezident Barack Obama v úterý prohlásil, že když si vůz v roce 2010 v továrně GM zkoušel, velmi se mu líbil. „Tajné služby mi nedovolí jej používat. Ale líbilo se mi v něm sedět. Bylo to příjemné. Ode dneška za pět let, kdy už nebudu prezidentem, se jeden koupím a budu v něm jezdit,“ řekl.

Obamova administrativa podpořila vývoj elektrických vozidel včetně Voltu částkou dvě miliardy dolarů. Lidé, kteří si v USA pořídí podobně úsporná vozidla, mohou uplatnit slevu na dani 7500 dolarů.