Gola: Nejraději mám chůzi a šipky

Pro Zdeňka Golu je jednou z jeho radostí jakákoliv výtvarná činnost.

Navzdory tomu, že je původním povoláním tiskař a grafik, který se narodil ve Frýdku-Místku, je v Mladé Boleslavi známý hlavně jako aktivní umělec. Patří do skupiny tamních výtvarníků. Jeho malířská technika zasahuje hned do několika stylů. Věnuje se klasické i abstraktní krajinomalbě, geometrickým motivům, ale také surrealistické tvorbě, zvláště dekalku. Jeho díla jsou vystavená mimo jiné v budově ředitelství Klaudiánovy nemocnice. Tento boleslavský umělec týdeníku Sedmička představil svých sedm radostí. Je tak čtvrtou osobností, která tak pro Sedmičku učinila.

Rodina

Rodinné zázemí je tou nejdůležitější záležitostí nejen v mém životě. K radostem v rodině patří zejména má žena Marie i mí tři vnuci Dan, Míša a Tomáš, z nichž nejstaršímu už je dvacet let.

Práce

Jsem v důchodu, a přesto pořád něco tvořím. I když je práce málo, zejména v mém oboru, tedy tiskařině. A když nemám co dělat, tak maluji. V současnosti ve své tiskárně připravuji ve spolupráci s Evou Peškovou brožuru s názvem Boleslav, překrásné město. Materiály jsou již připravené k tisku a v září brožura vyjde.

Malování

Výtvarná činnost je velmi úzce spojená s výstavami, které pořádám. Malování je pro mě srdeční, ale i životní záležitostí.

Vystavování

Jsem členem Skupiny mladoboleslavských výtvarníků, se kterou jsme měli také společnou výstavu v Senátu. bylo to loni na podzim. Díky přátelským stykům jsem uspořádal samostatnou výstavu ve slovenském Pezinku a poté se konala i výstava v Bakově nad Jizerou. Obrazy zdobí i jednu banku, kavárnu a ředitelství nemocnice. K prodeji jsou má díla v galerii na Staroměstském náměstí.

Sportovní hry seniorů

Sportovních her seniorů se účastním pravidelně. Letos na ně po dlouhé době, bohužel, nepojedu, protože jsem ve stejném termínu na zájezdu ve Znojmě. S hrami mě nespojuje pouze sport, ale i to, že jsem pro ně v loňském roce vytvořil i vlajku. Jinak mezi mé oblíbené disciplíny patří krátké běhy, chůze a šipky.

Koníček

Mezi mé nejoblíbenější koníčky patří jízda na kole, na které usedám takřka denně. Byli jsme i na rodinném výletě ve Valdicích, Lednici či Mikulově, kde jsme jezdili na kole. Také na severní Moravě. Jinak často vyrážímé do jižních Čech, do Třeboně.

Univerzita třetího věku

S manželkou navštěvujeme Klub Univerzity třetího věku, kde nás vždy čekají různé aktivity. Chodíme i do Klubu seniorů k Heleně Červené, i tam jsou přednášky a kurzy. Na Univerzitě mě čeká dvousemestrální povídání o Mladé Boleslavi s historiky Karlem Herčíkem a Luďkem Benešem. Rád bych na dané téma vyrobil obrázkovou seminární práci a možná i brožuru. Když jsem navštěvoval Univerzitu jako student, měli jsme mezi předměty i hudební vědu s Jiřím Bartošem. Na toto téma jsem namaloval věci s hudební tématikou. Obrazy pak byly k vidění ve Sboru českých bratří. Tato výstava vznikla k dvoustému výročí narození hudebního skladatele a klavírního virtuosa Frederika Chopina.