Golf je tvrdý byznys… i v Rakousku

golf

golf Zdroj: Golf Alpin

Co žene golf v Rakousku vpřed? Jednoznačně konkurence. Tady si nikdo nemůže myslet, že má své jisté. Malý příklad ze St. Johannu nedaleko Salcburku. Během několika dní zde otevřou novou devítku, kterou začali stavět loni v březnu. Ke stávající tříparové akademii přidají zajímavých devět nových jamek. A chystají výstavbu dalších. Konkurenti skřípou zuby.

Tradice není všechno

Nový klub v St. Johannu se okolním klubům opravdu nezamlouvá. Některé jsou v této oblasti sevřené horami už desítky let. Jenže teď jim nový soupeř bere dech, respektive členy. Jak je to možné? Snadno. Nový Golf Club St. JohannAlpendorf nabídl levnou hru (po–pá 49 eur, so–ne 59 eur), nižší jsou v něm i členské poplatky.

V Rakousku je 156 hřišť a nová přibývají. Méně již přibývají noví golfisté. Těch je 104 tisíc. A v tom teď vězí problém pro některé starší kluby. Jeden nedaleko St. Johannu ztratil během několika měsíců 90 členů ze 400. St. Johann, na kterém se zatím nehraje, jich naopak už přivábil 320. A počítá, že číslo poroste.

Každý má nárok na život. A pokud to dělá dobře, proč by se nemohl prosadit, napadá mne, když sleduji politiku klubu ze St. Johannu. Vždyť jen přípravná fáze něco stála. V St. Johannu vydali pouze za projekty, různé poplatky a schválení 350 tisíc eur. A stát jim povolení na výstavbu nového hřiště přiklepl až poté, když prokázali, že jejich projekt bude mít přínos pro turistiku. Teprve pak dostali poslední razítko a mohli požádat o půjčku.

Od bank dostali pětimilionový úvěr, dalšími dvěma miliony eur přispěly okolní hotely a penziony. Pokud u nich budou golfisté spát, budou mít třicetiprocentní slevu na hru v St. Johannu.

Vítán je každý

Neodolal jsem a vyzkoušel zdejší tříparovou akademii. A při hře jsem si uvědomil, jak pozadu zatím jakožto golfová země (i přes nezpochybnitelný pokrok) stále jsme. Kolik takových hřišť pro začátečníky totiž u nás stojí? To zdejší nabízí jamky o délce od 90 do 180 metrů. Nemusíte se zde samozřejmě prokazovat žádným oprávněním. Hrát může každý, kdo přijde. Přesně v duchu sloganu Pay (po–pá 16 eur, so–ne 20 eur) & Play.