Golf učí děti zvládat emoce

Daleké odpaly na čerstvě střiženém greenu nejsou jen výsadou důstojných byznysmenů. Pokoušet se o ně mohou i malé děti.

Devátý díl seriálu Sport pro děti není určen jako návod bohatým rodičům, kam by měli poslat svoje potomky. Golf sice nepatří mezi levné sporty, ale zdaleka není nedostupný.

Přestože jde o individuální disciplínu, děti se naučí pracovat v týmu. „U kurzů pro nejmenší děti je nejdůležitější, že se přestanou jen držet maminky a začnou chodit do party,“ říká dětský trenér Pavel Fulín z hostivařského oddílu.

Na green chodí odpalovat míčky už čtyřleté děti. V golfových „školkách“ dostávají speciálně upravené hole i míčky. Trenéři je učí úplné základy, seznamují je s hrou. „Jsme tu dnes poprvé,“ líčí Radka Dvořáková. Na hostivařské hřiště přivedla dceru Elišku a syna Vojtu.

„O škole mi řekla kamarádka. Kluka jsme potřebovali dostat od lega, proto jsme tady,“ vysvětluje Dvořáková. Zatímco Vojtu zaujala hra okamžitě, Eliška golfové naděje jen z dálky sledovala.

Pražské kluby věnují výchově mladých talentů velkou pozornost. Vypisují pro ně kurzy podle věku, později i podle výkonnosti.

Tříměsíční programy vyjdou rodiče zhruba od tří do sedmi tisíc. Po úvodních hodinách musí malým golfistům pořídit také hole. „Vybavení stojí okolo tří tisíc. Rodiče jim však mohou koupit i použité od starších hráčů, což je vyjde laciněji,“ radí trenér Pavel Fulín.

Cílem kurzů není jen trefit míčky do jamky. „Učíme děti zvládat emoce, poznávat pravidla golfu a jeho etiketu. Další součástí je správné protahování a cvičení pro zlepšení fyzické kondice,“ popisuje Jan Veselý z klubu v Hodkovičkách.

Elegantní sport by navíc po zdravotní stránce neměl tělu škodit. „Když děti hrají správnou technikou a volí vhodné hole, neměl by nastat žádný problém,“ tvrdí dětský lékař František Barták. „Golf je navíc pochodový sport, při němž se děti pohybují ve zdravém přírodním prostředí,“ dodává.