Golfová sezona letos začala bez hvězd

Havaj netáhla. Ani parádní počasí nenalákalo na Havaj světovou golfovou elitu. Zajímaví hráči ale nechyběli. Na snímku je Američan Keegan Bradley, který v loňské sezoně získal v rámci PGA Tour titul Nováček roku.

Havaj netáhla. Ani parádní počasí nenalákalo na Havaj světovou golfovou elitu. Zajímaví hráči ale nechyběli. Na snímku je Američan Keegan Bradley, který v loňské sezoně získal v rámci PGA Tour titul Nováček roku. Zdroj: reuters

Nová golfová sezona začala. O víkendu se na Havaji konal tradiční Hyundai Tournament of Champions, který každoročně zahajuje americký okruh PGA. Přestože podle šéfa PGA Tour Tima Finchema okruh překonal největší krizi, nezačala sezona nejlépe. Na Havaji chyběly hvězdy.

Havajský podnik je soubojem vítězů turnajů z předchozí sezony. Letos ale chyběli tři šampioni majorů i světová jednička Luke Donald. Všichni zvolili buď odpočinek, nebo přípravu na jiný turnaj. Loni se vybírali účastníci z nejlepší světové čtyřicítky. Letos to bylo horší. Nakonec na Havaj dorazilo alespoň 19 hráčů z první světové stovky.

Finchem se ale nedomnívá, že by to mohlo poznamenat zájem o golf. Podle něj sledovanost po dlouhých letech nestojí a nepadá s jediným jménem: Tiger Woods. „Fanoušci si ke golfu našli cestu. Dříve je lákal Tiger, nyní souboj mladé generace,“ uvedl.

PGA Tour se dlouho obávala dopadů finanční krize. Vše se ale změnilo s podpisem nové devítileté smlouvy s televizemi NBC a CBS. Přestože finanční podmínky nebyly zveřejněny, podle Finchema se postupně projeví ve zvyšování turnajových odměn. Právě ty jsou jedním z důvodů, proč mnoho golfistů dává přednost turnajům mimo USA. V poslední době jsou štědře dotované podniky především v Asii.

Nejlépe dotované turnaje letošního roku na okruhu PGANejlépe dotované turnaje letošního roku na okruhu PGA | PGA Tour

Golfisté ale utíkají na hřiště mimo USA i z jiných důvodů. Lákají je nová hřiště či jiná atmosféra. Například turnaj v Abú Dhabi na konci ledna nabízí odměnu „jen“ 2,7 milionu dolarů, přesto přijede několik špičkových hráčů – Luke Donald, Martin Kaymer i Tiger Woods.

Finchem proto neustále hledá způsoby, jak hráče na okruhu PGA udržet. Jednou z možností je i expanze do Asie. „To je cesta, kterou bych se chtěl vydat. Myslím si, že i hráči to podporují, ale přece jen je to změna,“ prohlásil Finchem. Ještě v lednu by se podle něj měla uskutečnit schůzka v San Diegu, které by se účastnili i golfisté. Cílem je dostat PGA Tour do Asie už příští rok.

Podle Finchema nahrává expanzi i to, že asijští hráči se čím dál více prosazují do světové špičky. To by znamenalo vysoké divácké návštěvy. PGA Tour by se mohla představit v Japonsku, Číně a Jižní Koreji.