Gólman Pavlík se vracel na místo činu

Před týdnem přišel místo zraněného Ticháčka. O víkendu už na Spartě vychytal nulu.

Fotbalovou pohádku prožívá plzeňská Viktoria. Po šesti kolech se hřeje na vrcholu ligové tabulky se šestnácti body a spolu s Olomoucí uniká zbytku pelotonu. Další průnik do světa fantazie podnikli plzeňští fotbalisté v sobotu, když dokázali udolat na Letné pražskou Spartu, která prohrála v lize na vlastním hřišti po dvou letech.

A pro tvůrce málo uvěřitelných filmových scénářů je tady ještě jeden trhák. Story gólmana Romana Pavlíka, který se do Generali Arény vracel po týdnu na místo činu. Nejdřív se představil v dresu Kladna v nikým nesledovaném duelu druhé ligy se sparťanskou rezervou. Dvakrát lovil míč ze sítě, Kladno zápas prohrálo. Jenže černé mraky se nad Pavlíkem během minulého týdne rozplynuly. Plzeňský trenér Vrba ho po zranění Martina Ticháčka přizval do plzeňského týmu a čtyřiatřicetiletý zkušený brankář se vrátil do kolotoče nejvyšší soutěže. V sobotu ráno už nad Pavlíkem svítilo sluníčko: dozvěděl se, že na Letné bude chytat znovu, tentokrát ve šlágru kola s mistrovskou Spartou.

„Na Viktorce jsem byl před zápasem tři dny, a tak by byl nesmysl počítat s tím, že půjdu do branky. Trenér říkal, že se rozhodne v pátek podle toho, jak budu vypadat na tréninku,“ říkal Pavlík, kterého čekal sedmaosmdesátý ligový zápas. Možná nejdůležitější v kariéře. A aby byli milovníci červené knihovny spokojení, přidáme i šťastný konec. Pavlík vychytal na Letné nulu, ani borci, jako jsou Bony Wilfried nebo Libor Sionko, se proti němu neprosadili. Zkušený gólman si ale mimořádné zásluhy nepřisvojoval. „Sparta kromě poslední šance v nastavení nic neměla. Pouze pár centrů, jinak nic. Po předkole Ligy mistrů jsme věděli, že na tom nebude Sparta psychicky dobře. My jsme naopak v pohodě,“ dodal skromně. Další díl pohádkové cesty mohou prošlápnout Viktoriáni o víkendu na jihu Čech. Je téměř jisté, že v Českých Budějovicích si zápis do statistik s číslem 88 v kolonce ligových startů připíše i nový plzeňský hrdina.