Goodyear: Budoucnost pneumatik je kulatá a magnetická

pneumatika budoucnosti podle Goodyear

pneumatika budoucnosti podle Goodyear Zdroj: Goodyear

Koncept samořiditelného auta se zvolna blíží realitě. Jako naprosté sci-fi vypadá vize Goodyearu, na čem by měly jezdit vozy budoucnosti.

Futuristické pneumatiky Eagle-360 americké firmy Goodyear by měly být koule. Návrh předpokládá, že automobil nebude mít klasické nápravy, ale pouze polokoule, ve kterých budou na magnetickém polštáři zapouzdřeny kulovité pneumatiky. Koncept nabízí zjevnou přednost – nedostižnou manévrovatelnost vozu, a to nejen při parkování či pohybu ve stísněných prostorách, ale také třeba při změně směru jízdy, kdy se vůbec nemusí měnit směr podélné osy vozidla.

Vypuštěním náprav by se takový automobil také lépe ovládal, obzvláště na rizikových površích typu ledu, vody či štěrku. Každá koule by totiž mohla reagovat na změny kontaktu s vozovkou nezávisle na třech ostatních.

Goodyear chce dokonce kulovité pneu vyrábět na 3D tiskárnách. Tisku by umožnil snadné přizpůsobení dané koule povrchu, po němž hodlá budoucí majitel jezdit. Firma přiznává, že Eagle-360 je pouze koncept, na kterém, co se týče přípravných prací na výrobu, ještě ani nehnula prstem. Pokud vám však kulovité pneumatiky na magnetickém polštáři připadají jako příliš divoká utopie, vzpomeňte si na vlaky klouzající po magnetickém polštáři anebo na legendární howerboard levitující ve filmu Návrat do budoucnosti.