Google auto bez řidiče má čínskou konkurenci, jezdí i bez GPS

Hongqi HQ3

Hongqi HQ3 Zdroj: www.car24h.org

Za pár let se na silnicích možná dočkáme prvních automobilů, které budou jezdit zcela samostatně a bez lidského ovlivnění, které každý rok způsobí smrt či zranění ve velkém počtu.

Popis funkčnosti těchto aut jste si mohli přečíst v článku Sci-fi realitou: inteligentní auta bez řidiče a nově také v článku Revoluce: první stát schválil robotická auta bez řidiče , který se týkal právě technologii řízení od Googlu. Vše je zjednodušeně závislé na senzorech a pokročilé umělé inteligenci.

V Číně se však na autě bez řidiče také pracuje, nový model Hongqi HQ3 (National University of Defense Technology) je taktéž řízen umělou inteligencí a používá řadu různých kamer, laserů a senzorů.

Jak informoval deník China Daily, automobil dokázal překonat 175 mil po rušné silnici průměrnou rychlostí 87 kilometrů za hodinu. Jízda sice byla za denního světla, auto si však muselo poradit i s mlhou a nejasnými liniemi na silnici.

Systém je schopen na situace zareagovat do 40 ms, zatímco člověk až za přibližně 500 ms. Auto bylo schopné ostatní vozy na několikaproudé silnici i předjíždět (celkem 67×) a nebylo vybaveno GPS pro určení polohy.

Google Driverless Car je sice ve zkušenostech a najetých kilometrech mnohem dále, ale je vidět, že i Čína se do nových technologií pouští velmi brzy. Jen doufejme, že levnější technologie nebude znamenat také horší kvalitu. Jak je ale napsáno ve zmíněných článcích, připravovaná legislativa pro auta bez řidiče pamatuje i na dostatečně náročné testy, které umožní na silnicích provozovat pouze takové technologie, které jsou pokročilé a bezpečné ve všech různých situacích.