Google chce Muskovy satelity, do SpaceX může investovat miliardu dolarů

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: CTK

Elon Musk svým záměrem vyslat na oběžnou dráhu stovky satelitů a pokrýt internetem celou Zemi zaujal Google natolik, že má údajně zájem investovat miliardu dolarů do Muskovy společnosti SpaceX. O vlastní projekt satelitního internetu se Google pokouší od roku 2013, v létě ale firmu opustil klíčový expert na satelitní technologie Greg Wyler. Naplnit vizi Googlu o dostupnosti jeho služeb kdekoli na světě by tak mohl pomoci vstup do SpaceX.

Podle zdrojů The Wall Street Journal by hodnota SpaceX po vstupu internetového giganta přesáhla deset miliard dolarů. Pro Google je Muskův projekt zajímavý nejenom shodnými ambicemi, ale také proto, že SpaceX vyvíjí vlastní systém navigace a kontroly letového provozu, který může být pro další rozvoj satelitní technologie důležitý. Mluvčí obou firem odmítli záležitost komentovat.

Google rovněž může nabídnout solidní technologické zázemí, díky akvizicím vlastní celé technologické portfolio počínaje héliovými balóny a fotovoltaickými drony v atmosférických výškách a konče právě družicemi na oběžné dráze. S odchodem Grega Wylera ale ztratil kus důležitého know-how a Googlu nic neulehčují ani Wylerovy odvážné plány – i jeho firma OneWeb chce vyslat do vesmíru stovky malých družic s cílem poskytnout připojení k síti.

Zformované bloky

Wyler proto představuje další konkurenci v oblasti satelitních technologií. Jeho výhodou je vlastnictví licence na rádiové spektrum, v rámci kterého bude své satelity řídit. Wylerovy plány už se zalíbily Richardu Bransonovi, jenž se minulý týden stal novým členem správní rady firmy OneWeb. Doplní ho Paul Jacobs, výkonný ředitel Qualcomm, společnosti zaměřené na výrobu polovodičů.

Projekt satelitního internetu chystá také neziskovka Media Development Investment Fund. Její vize tzv. outernetu počítá v horizontu příštích dvou let s vybudováním vlastní globální síťe zprostředkovávající datové připojení. K dispozici by měla být všude a zdarma.