Google Chrome překonal Firefox a dohání Explorer

Google Chrome

Google Chrome

Internetový prohlížeč Chrome od společnosti Google se v listopadu na globálním trhu poprvé dostal před browser Firefox. Chrome minulý měsíc nadále rychle doháněl náskok nejpoužívanějšího prohlížeče Internet Explorer od Microsoftu, oznámila dnes firma StatCounter.

„Můžeme se těšit na úchvatnou bitvu mezi Microsoftem a Googlem, protože tempo růstu Chrome naznačuje, že se globálně stane skutečným konkurentem Internetu Explorer,“ uvedl podle agentury Reuters šéf StatCounter Aodhan Cullen.

Podíl prohlížeče Chrome na světovém trhu se v listopadu vyhoupl na 25,7 procenta, což byl proti situaci před rokem zhruba dvojnásobek. Tržní podíl Firefoxu klesl meziročně o šest procentních bodů na 31,2 bodu. Podíl Exploreru se snížil na 40,6 procenta z loňských 48,2 procenta.

Daleko na čtvrtém místě je prohlížeč Safari od společnosti Apple s podílem 5,9 procenta a browser Opera měl 1,8 procenta trhu. Údaje StatCounter jsou založeny na úhrnných datech z více než tří milionů webových stránek a vzorku více než 15 miliard jejich zhlédnutí za měsíc.