Google Earth a drony pomáhají k ochraně slonů v Keni

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons

Google Earth, iPady a drony rozprašující pálivé čili koření pomáhají k ochraně slonů v Keni. Východoafrická země tak za pomoci moderních technologií bojuje s rostoucím počtem pytláků.

Současná cena tisíc dolarů za kilo slonoviny přivedla Keňu před nejvážnější hrozbu pytláctví za posledních 25 let, tvrdí podle Bloombergu OSN. Pokuty v průměrné výši 117 tisíc dolarů a riziko 15 let vězení nepomáhají. Od začátku roku bylo zastřeleno nejméně 232 slonů. Podle OSN se poptávka po slonovině za posledních šest let zdvojnásobila především v zemích, jako je Čína nebo Thajsko.

Ochránci se rozhodli postavit pytlákům efektivněji za pomocí nejnovějších technologií. Ohrožený druh, který díky turistům přispívá do státní kasy miliardou dolarů ročně, tak začali chráni prostřednictvím bezpilotních letounů, takzvaných dronů, ovládaných iPady. Ochránci však našli využiží také pro Google Earth, jak píše The Guardian.

Google Earth monitoruje slony

Při využívání bezpilotních letounů strážci v rezervaci Maasai Mara přišli na to, že drony nemusejí pouze monitorovat, ale mohou slony udržet v oblastech, kde se pytláci nevyskytují.

„Zjistili jsme, že zvuk dronů připomíná slonům roj včel. Sloni před nimi utíkají. Můžeme tím tedy ovlivnit, kde se zvíře bude pohybovat, “ vysvětluje ochránce Marc Goss.

Několik slonů dostalo v této souvislosti speciální obojky. S využitím Google Earth mohou zaměstnanci rezervace sledovat, kde se slon právě nachází. Pokud se blíží k oblasti, kde by se mohl setkat s člověkem, drone slona odežene.

Rozprašování čili koření

Do budoucna chtějí kenští strážci montovat na letadla kapsle, které by v potenciálně nebezpečných místech rozprašovaly kapsaicin, alkaloid způsobující pálivost například v paprikách. Ten slony také odrazuje. Podobný vynález už úspěšně zkouší v rezervacích v Zambii, tvrdí The Guardian.

„Drony jsou pravděpodobně budoucností v ochraně životního prostředí. Jeden bezpilotní letoun zastane práci padesáti rangerů,“ tvrdí manažer rezervace James Hardy.