Google Glass dokáže nastartovat naše auta, slibuje Hyundai

Google Glass

Google Glass Zdroj: CC BY-SA 2.0: Tedeytan

Vyvíjený sedan Genesis bude možné ovládat na dálku. Tedy přinejmenším částečně. Jihokorejská automobilka Hyundai chce svou budoucí vlajkovou loď propojit s „chytrými“ brýlemi Google Glass či podobnými přístroji. Majitelé budou moci své auto například nastartovat na dálku.

Hyundai bude od roku 2015 pro model Genesis nabízet aplikaci Blue Link, která vůz propojí s elektronikou, kterou si lze „obléknout“, uvedla automobilka. Zařízení staví na současném diagnostickém systému, který umí komunikovat se servisními techniky.

Kromě startování ve stylu slavného seriálu Knight Rider nabídne Hyundai pro Google Glass i plánování trasy v palubní navigaci, odemykání a zamykání dveří nebo vyhledavač vozidla.

Aplikace pro Google Glass slouží jen „Pro přípravu před jízdou, ne pro ovládání auta, když jste za volantem“, vysvětlil mluvčí automobilky Miles Johnson. „Cílem je, abyste po nastoupení do auta mohli vyrazit beze stresu,“ dodal. Vývojovou verzi systému Hyundai představí v Las Vegas těsně před zahájením technologického veletrhu CES.

Google uvolnil technická data svých brýlí v dubnu loňského roku, aby vývojářům umožnil přípravu aplikací pro své zařízení. Kromě Hyundai se příležitosti chopily i další automobilky, aplikace pro Google Glass vyvíjejí Nissan či Mercedes-Benz.