Google pokračuje v účetním kouzlení, mimo USA zaplatil daň 2,6 procenta

Centrála Googlu

Centrála Googlu Zdroj: CC BY-SA 2.0: brionv

Americký internetový gigant Google zaplatil loni ze svých zisků mimo Spojené státy v celkové sumě 8,1 miliardy dolarů (154 miliard korun) daňovou sazbu 2,6 procenta. Vyplývá to z účetní uzávěrky společnosti za rok 2012.

Google platí tak nízké daně proto, že většinu svých zahraničních zisků převádí přes svou evropskou základnu v Irsku na Bermudy, kde se daně z firemních zisků neplatí. Za to jej kritizují politici zejména v Británii, kde zástupci firmy museli kvůli tomu již dvakrát předstoupit před parlamentní výbor.

V Británii Google zaplatil loni na daních 35 milionů liber (asi 1,1 miliardy korun) což tvořilo jedno procento jeho tamních tržeb. Z toho daň ze zisku činila 11,6 milionu liber. Podle údajů z červnového parlamentního vyšetřování je to ale asi desetkrát vyšší poměr než v minulých letech. Společnost v Británii v letech 2006 až 2011 utržila 18 miliard dolarů a na daních zaplatila pouze 16 milionů dolarů.

Google se proti politickému tlaku brání poukazem na to, že dodržuje veškeré britské daňové předpisy a že je úkolem politiků, aby změnili zákony, pokud nejsou s výsledkem spokojeni. Připomíná, že v Británii platí tak nízké daně proto, že většinu tamních reklamních příjmů nevytvářejí britští, nýbrž irští zaměstnanci. Výkonný šéf Googlu Eric Schmidt prohlásil, že pokusy nutit technologické firmy platit vyšší daně, než musí, mohou vést k zamrznutí inovací.

Snahy velkých technologických firem platit legálně co nejnižší daně se staly předmětem debat na letošních zasedáních skupin předních světových ekonomik G20 a G8. Vlády, které hledají nové zdroje příjmů, aby snížily obří deficity svého hospodaření, slíbily, že proti tomu legislativně zasáhnou.