Google prý stále pracuje na vlastních hybridních brýlí pro rozšířenou i virtuální realitu

Virtuální realita

Virtuální realita Zdroj: Profimedia.cz

Žádné papírové kryty nebo prototypy brýlí pro jedno oko jako u Glass. Google totiž podle informací webu Engadget stále vyvíjí pokročilejší formu brýlí, která bude navíc hybridního charakteru – nějakým způsobem tak půjde takové brýle použít jak pro rozšířenou, tak i virtuální realitu.

Podle neoficiálních informací by se mělo jednat o hardware, který je nezávislý na telefonu nebo jiném druhu počítače a podobně jako například u Hololens tak dokáže fungovat zcela samostatně.

S tím souvisí i nutnost zpracovávat obraz, data, výpočty a samozřejmě i vše co nejlépe prezentovat na nějaké formě displeje. Podle indicií to vypadá, že tajemné zařízení bude něco mezi brýlemi pro AR a VR. Ostatně mít jeden druh brýlí, které by splňovaly požadavky jak na aplikace v rozšířené, tak i virtuální realitě, by byl jistě skvělý tah. Otázka zní, jestli takové zařízení lze v potřebné kvalitě a době vyrobit.

Google má rozpracováno několik hardwarových projektů a podle všeho není představená platforma Daydream pro virtuální realitu dlouhodobý plán, jak být v budoucnu na trhu relevantní proti velikánům jako je Facebook (Oculus Rift) nebo Microsoft (Hololens). Navíc se stále ještě čeká, co předvede Apple, protože několik zajímavých patentů v této oblasti rozhodně má. Nesmíme zapomínat ani na různé startupy jako třeba Magic Leap, do kterého investoval i sám Google.

Vzhledem k úspěchu Pokémon GO se už nikdo nemůže vymlouvat, že je na rozšířenou realitu brzo, protože jak je vidět, stačí perfektně zasáhnout danou skupinu a s kvalitní aplikací je úspěch zaručen. Podobně jako u mobilních telefonů ale v této formě bude muset zařízení nabídnout určitý druh univerzálnosti a s tím související i nové grafické rozhraní nebo ekosystém z pohledu hardwaru a softwaru.