Google rozšiřuje účinnost práva na zapomnění na všechny uživatele v EU

Google, ilustrační foto

Google, ilustrační foto Zdroj: Public Domain via Pixabay.com

Google v EU významně posiluje právo na zapomnění. Když někdo úspěšně vyhledávač požádá o smazání odkazu na text o své osobě, neuvidí ho žádný uživatel používající IP adresu lokalizovanou v Evropské unii. Předtím se k takovým výsledkům dalo dostat například použitím domény google.com.

Právo na zapomnění umožňuje všem občanům Evropské unie požádat o vymazání odkazů na texty, které o nich pojednávají a které obsahují zastaralé nebo nerelevantní informace. S nejnovější změnou takto upravené výsledky uvidí uživatelé ze všech zemí EU. Doposud se toto opatření omezovalo v rámci jednotlivých národních verzí vyhledávače. Kupříkladu – pokud český občan nechal vymazat odkazy na články o sobě, změny se dotýkaly pouze vyhledávání na doméně google.cz.

V září loňského roku francouzský úřad pro ochranu osobních údajů hrozil Googlu pokutou, pokud nebude upravovat výsledky vyhledávání pro uživatele používající jakoukoliv doménu vyhledávače.

Aktuální změny se podle listu Guardian ovšem nedotknou vyhledávání mimo Evropskou unii. Precedent práva na zapomnění stanovil v květnu 2014 Soudní dvůr Evropské unie. Americký technologický gigant s ním nesouhlasil, aktivně vyzýval uživatele k využívání domény google.com. Vyhledávač doposud přijal 386 tisíc žádostí o vymazání výsledků vyhledávání, vyhověl 42 procentům z nich.