Google se zabydluje v domácnostech, získal výrobce kamer

Dropcam

Dropcam Zdroj: Dropcam

Google pokračuje v rozšiřování své nabídky produktů pro domácnost. Firma Nest Labs, kterou Google nedávno koupil, převezme za více než půl miliardy dolarů společnost Dropcam, která svým klientů umožňuje na dálku sledovat jejich domov.

„Rodina Nest se rozrůstá,“ oznámil na Twitteru Tony Fadell, spoluzakladatel firmy, který vyrábí detektory kouře a termostaty s připojením k internetu, které je možné ovládat na dálku například prostřednictvím mobilního telefonu.

Nest za Dropcam zaplatí 555 milionů dolarů v hotovosti, transakci ale nejprve musí schválit americké úřady. Dropcam se stane součástí nového majitele, který se tak profiluje jako odnož Googlu vyvíjející zařízení pro domácnost.

„Naše týmy mají mnoho společného – naše nabídky se dobře doplňují,“ řekl deníku Wall Street Journal druhý ze zakladatelů Nest Labs Matt Rogers.

Dropcam vyrábí kamery, které vysílají živý obraz do mobilních aplikací a zasílají uživateli upozornění, pokud přístroj zaznamená podezřelou aktivitu. Umožňuje i komunikaci s lidmi, kteří jsou právě doma. Dropcam kamery propaguje jako domácí bezpečnostní systém a majitelé je tak také často používají.

Spojení Dropcam s Google pravděpodobně vyvolá obavy o soukromí uživatelů. Rogers ale ujistil, že Dropcam bude muset respektovat stejnou politiku, jako razí Nest Labs. Firma data uživatelů nesdílí s Google ani jinou společností, pokud jí k tomu zákazník nedá výslovné svolení. Nest Labs neprodávají a ani v budoucnu neplánují prodávat reklamu.