Google zneužívá své postavení na trhu, tvrdí Brusel. Zaměří se i na Android

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Evropská komise došla k předběžnému závěru, že americká firma Google porušuje evropská antimonopolní pravidla a zneužívá svého dominantního postavení na trhu, řekla Margrethe Vestagerová, eurokomisařka odpovědná za hospodářskou soutěž. Komise zároveň oznámila nové vyšetřování Google, které se tentokrát týká operačního systému Android pro mobilní telefony. Firma obvinění odmítá.

Podle komise společnost ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňovala vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek, známý jako Google Shopping (Nákupy Google). Evropská exekutiva nyní společnosti poslala takzvané Prohlášení o námitkách, což je formální krok při vyšetřování antimonopolních případů. Firma se tak může seznámit se všemi námitkami, které vůči ní komise má.

„Google má deset týdnů na odpověď. Já samozřejmě pečlivě zvážím jeho odpověď před tím, než rozhodnu, jak dál pokračovat,“ řekla Vestagerová. Firmě hrozí pokuta počítaná jako podíl z hodnoty tržeb.

Přečtěte si analýzu Jana Sedláka:

Firmě hrozí pokuta počítaná jako podíl z hodnoty tržeb, komise ale zdůrazňuje, že dnešní krok nepředjímá konečný výsledek vyšetřování. Evropská exekutiva se podle Vestagerové dál zabývá také dalšími službami Google, jako jsou mapy, nabídka hledání hotelů či letů.

Google na svém blogu postoj komise „zdvořile, ale silně“ odmítá. Podle viceprezidenta pro vyhledávací služby Amita Singhala se těší na to, až bude moci v příštích týdnech předložit svůj pohled na spor. „I když Google může být nejpoužívanější vyhledávací službou, lidé mohou hledat a nalézat informace mnoha různými způsoby - obvinění z poškozování spotřebitelů a konkurentů míří naprosto vedle,“ uvedl.

SPIR: Některé praktiky Googlu nejsou korektní
Na praktiky Googlu na českém trhu v minulosti upozorňovalo i české Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), které podle výkonné ředitelky Kateřiny Hrubešové celý případ pozorně sleduje. „Stanovisko Evropské komise souzní s obavami SPIR, na něž jsme od loňského roku opakovaně upozorňovali na domácí i evropské půdě. Některé praktiky Google z pozice dominantního hráče nepovažujeme za korektní vůči konkurentům a dalším subjektům na trhu a v konečném důsledku mohou poškozovat uživatele. Proto vítáme, že se touto problematikou unijní orgány takto intenzivně zabývají,“ řekla.
Podle internetového experta Daniela Dočekala nebude mít případ na české uživatele zřejmě žádný dopad. „Jsou to jen klasické silové hrátky,“ podotkl.

Firmu pro možné zvýhodňování jejích vlastních služeb začala Evropská komise prověřovat už v roce 2010. Firma se snažila o dohodu, předchůdci Vestagerové Joaquínu Almuniovi třikrát nabídla ústupky a změny, které ale k urovnání nakonec nikdy nevedly.

Dnes eurokomisařka poznamenala, že „každá cesta je otevřená“, jak ta vedoucí k urovnání, tak ta, na jejímž konci je pokuta. Závěr šetření je zřejmě měsíce či roky daleko, Vestagerová však přesto doufá v rychlý postup. Důležité je podle ní především najít řešení, které spotřebitelům umožní dostat při internetovém hledání správné výsledky.

Precedentní případ?

Kauza se může stát precedentem v době sílící důležitosti digitální ekonomiky, jejíž význam zdůrazňuje také současná Evropská komise vedená Jeanem-Claudem Junckerem.

Komise zároveň zahajuje další hloubkovou prověrku postupů Google, která se tentokrát týká operačního systému Android pro mobilní telefony. Zaměří se na to, zda firma neuzavírala dohody omezující konkurenci a zda tak nezneužívala svého dominantního postavení v oblasti operačních systémů, aplikací a služeb pro mobilní zařízení.

Vestagerová krok oznámila jen krátce před svou návštěvou Spojených států, kam v příštích dnech míří také několik dalších členů komise. Odmítla ale před novináři jakoukoli souvislost postupu vůči Google s jednáními okolo chystané rozsáhlé dohody s USA známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).