Google zruší svou čtečku RSS, uživatelé protestují

Google

Google Zdroj: Google CZ

Google zruší k 1. červenci svou webovou čtečku RSS Google Reader, která poskytuje uživatelům snadný přístup ke svým datům a novinkám přes jakékoli počítačové zařízení připojené k webu. Firma tím dle svého vyjádření uskutečňuje svůj strategický plán zaměřit se na méně produktů s větším dosahem. Část uživatelů služby ale nešetří rozhodnutí Googlu kritikou, internetový gigant Reader podle nich ruší jen kvůli tomu, že nepřináší dostatečný zisk.

„Uzavírat Google Reader kvůli 'nedostatečné přitažlivosti pro zákazníky'? To v žádném případě. Jednoduchý důvod: RSS (formát pro čtení a sdružování materiálů na webu) nelze snadno kontrolovat a peněžně využívat,“ napsal podle agentury Reuters jeden z rozhořčených uživatelů na Twitteru.

Google vysvětlil ukončení Google Reader „dvěma jednoduchými důvody“. „Využívání Google Reader klesá a my chceme soustředit energii na méně produktů,“ uvedla firma na svém oficiálním blogu. Google Reader funguje od roku 2005. V příštích měsících má v plánu ukončit sedm dalších méně využívaných servisů.

Právník Dan Lewis ale už zahájil kampaň za podpis petice za zachování Google Reader na webové stránce Change.org a za 12 hodin získal přes 31 tisíc podpisů.

Google sdělil, že uživatelé mohou svá data z Google Reader s pomocí služby Google Takeout během příštích čtyř měsíců exportovat na alternativní servisy. Toho využili jiní provozovatelé těchto služeb jako Feedly nebo NewsBlur, které nabízejí uživatelům Google Reader rady, jak převádět data na jejich stránky.

„Ta služba má relativně málo uživatelů, a jejich číslo už dlouhou dobu klesá. Zbývají hlavně pokročilí uživatelé, kterým nedělá problém najít alternativu. A dnes již takových alternativ existuje opravdu hodně, a kvalitních, na rozdíl od roku 2005, kdy Google Reader vznikl,“ vysvětlil serveru Živě.cz Filip Hráček z českého Googlu. (Jaká je nejlepší náhrada za Google Reader? Přečtětě si diskusi na Živě.cz.)