GTA 5 za den vydělalo 800 milionů dolarů, překonalo i řadu filmových hitů

GTA 5

GTA 5 Zdroj: Rockstar Games

Největší rozpočet v dějinách herního průmyslu se vývojářům nové hry Grand Theft Auto 5 vyplatil. Za jediný den v prodeji se celosvětové tržby vyšplhaly k částce 800 milionů dolarů. GTA 5 porazilo dosavadního lídra tabulek, loňské pokračování hry Call of Duty s podtitulem Black Ops II, s jednodenními tržbami 500 milionů dolarů, a stalo se nejrychleji vydělávající hrou v dějinách.

„Všichni v Take-Two jsou nadšeni reakcemi na Grand Theft Auto 5,“ uvedl Strauss Zelnick, šéf společnosti Take-Two, jež vlastní vývojáře GTA Rockstar Games. „Tým Rockstar znovu překonal sám sebe a v zábavním průmyslu definoval nový standard,“ dodal Zelnick.

Magazín Variety srovnává výkon hry s mnohými filmovými hity. Za jediný den GTA překonalo většinu letošních nejvýnosnějších snímků. Odolává zatím pouze nejvýdělečnější film, třetí díl Iron Mana. Na druhé straně obchodní model filmů a her je odlišný. Očekávané počítačové hry se dlouhou dobu před oficiální premiérou předprodávají, v den startu se pak všechny nákupy realizují. Prodeje v dalších dnech jsou tak mnohem nižší. Naopak filmy vydělávají vysoké částky během prvních dvou týdnů v distribuci.

Přesto v rychlosti překonávání mety jedné miliardy byly hry ještě nedávno úspěšnější. Dle dat Boxofficemojo.com tržeb jedné miliardy dosáhl nejrychleji snímek Avengers (za deset dní), následuje Avatar a poslední díly Harryho Pottera (oba 19 dní). Již zmíněná hra Call of Duty: Black Ops II přitom stejnou hranici pokořila za 15 dní. Je pravděpodobné, že GTA 5 pokoří miliardu zhruba stejně rychle jako Avengers.

Take-Two si tak mohou gratulovat za sázku na obří rozpočet na marketing. Podle Variety činila tato složka rozpočtu celých 150 milionů dolarů (zatímco samotný vývoj hry „pouhých“ 115 milionů dolarů).

Prodeji pak pomáhají také nadšené recenze. Na serveru Metacritic.com, který shromažďuje celosvětové recenze filmů, seriálů, hudby i her, má nové GTA průměrné hodnocení 98 procent.